Rozgrzewające i pożywne zupy. Pomogą rozprawić się z chorobą
Nie tylko rosołek
Często bagatelizujemy pierwsze objawy infekcji takie jak katar, kaszel, bóle mięśni i głowy. Zamiast iść do lekarza, próbujemy leczyć się na własną rękę. Łykamy garście tabletek dostępnych w aptece bez recepty i pijemy hektolitry herbaty z miodem i cytryną. Tymczasem w walce z jesienną infekcją może nam pomóc talerz rozgrzewającej zupy. Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie postawi chorego na nogi, jak talerz rosołu. Jednak nie tylko rosołek pomoże w zwalczeniu infekcji. O radę poprosiliśmy dietetyka – Annę Jasińską z Nutri Creative.
Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność
Rosół
Zostało naukowo udowodnione, że rosół to doskonały środek leczniczy. Badacze z Uniwersytetu w Nebrasce stwierdzili, że ta zupa zawiera wiele substancji leczniczych. Rosół działa przeciwzapalnie, rozgrzewa, stymuluje układ odpornościowy. Jednak rosół rosołowi nierówny. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie będzie miał esencjonalny bulion ugotowany na mięsie np. drobiowym i wołowym z dodatkiem świeżych warzyw – marchwi, pietruszki, selera, cebuli. Do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy. - Rosół świetnie rozgrzewa i zmniejsza wydzielenie śluzu, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa. Ponadto wpływa stymulująco na produkcję komórek układu odpornościowego. Zmniejsza stan zapalny w organizmie, dostarcza witamin i składników odżywczych. Uwalniana w czasie gotowania cysteina przyspiesza odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny. Talerz parującego rosołu zadziała jak inhalacja - złagodzi ból gardła, przyniesie ulgę, udrażniając zatkany nos i oczyszczając zatoki – wyjaśnia Anna Jasińska.
Zupa czosnkowa
Zupę czosnkową przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką - ziemniaki, ser, śmietana, czosnek. Bazą zupy może być warzywny lub drobiowy bulion. Czosnek to naturalny antybiotyk, którego właściwości lecznicze, są wykorzystywane od wieków. W czasie I wojny światowej zupą z pieczonego czosnku leczono wszelkie infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Talerz aromatycznej czosnkowej doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi, podnosi odporność. - Czosnek może być stosowany w celu zapobiegania przeziębieniom. Obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie anginy. Poza tym wzmacnia organizm. Jest on źródłem cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, a wśród nich związków selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C – mówi dietetyk.
Kapuśniak
Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Taki powinien być idealny kapuśniak. Jest to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesień i zimę. Cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. - Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Tradycyjny kapuśniak doskonale rozgrzewa i dodaje sił – przyznaje ekspert.
Zupa dyniowa z imbirem i kurkumą
Rozgrzewająca i sycąca zupa krem z dyni to świetny pomysł na pożywną kolację dla całej rodziny, kiedy sezon grypowy w pełni. Dzięki użytym przyprawom wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Zupa jest delikatna i kremowa, ale zarazem pikantna.Warto ją wypróbować, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, a jedzenie tego jesiennego warzywa może być zbawienne dla naszego organizmu. - W dyni znajduje się dużo wartościowych składników. Miąższ nie gromadzi metali ciężkich ze środowiska, za to obfituje w wodę i błonnik. Zawiera też wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B. dodany do zupy imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, rozgrzewające, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dzięki temu pomaga nam uporać się z infekcją. Z kolei kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne oraz jest skuteczna w leczeniu bólu – tłumaczy Anna Jasińska z Nutri Creative.
Zupa porowa
Por, podobnie jak cebula i czosnek jest jednym z tych warzyw, które świetnie podkręcają smak dań oraz nadają im wyjątkowego aromatu. Właściwości lecznicze pora były znane i wykorzystywane już w starożytności. Najlepsza na chłody będzie zupa porowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje, ale także dostarczy potrzebnych witamin. - Por wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest również źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Pomoże również zwalczyć objawy przeziębienia i złagodzi kaszel – podsumowuje dietetyk.