Rozgrzewające i pożywne zupy. Pomogą rozprawić się z chorobą

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko rosołek

Obraz
© 123RF.COM

Często bagatelizujemy pierwsze objawy infekcji takie jak katar, kaszel, bóle mięśni i głowy. Zamiast iść do lekarza, próbujemy leczyć się na własną rękę. Łykamy garście tabletek dostępnych w aptece bez recepty i pijemy hektolitry herbaty z miodem i cytryną. Tymczasem w walce z jesienną infekcją może nam pomóc talerz rozgrzewającej zupy. Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie postawi chorego na nogi, jak talerz rosołu. Jednak nie tylko rosołek pomoże w zwalczeniu infekcji. O radę poprosiliśmy dietetyka – Annę Jasińską z Nutri Creative.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

/ 6Rosół

Obraz
© 123RF.COM

Zostało naukowo udowodnione, że rosół to doskonały środek leczniczy. Badacze z Uniwersytetu w Nebrasce stwierdzili, że ta zupa zawiera wiele substancji leczniczych. Rosół działa przeciwzapalnie, rozgrzewa, stymuluje układ odpornościowy. Jednak rosół rosołowi nierówny. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie będzie miał esencjonalny bulion ugotowany na mięsie np. drobiowym i wołowym z dodatkiem świeżych warzyw – marchwi, pietruszki, selera, cebuli. Do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy. - Rosół świetnie rozgrzewa i zmniejsza wydzielenie śluzu, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa. Ponadto wpływa stymulująco na produkcję komórek układu odpornościowego. Zmniejsza stan zapalny w organizmie, dostarcza witamin i składników odżywczych. Uwalniana w czasie gotowania cysteina przyspiesza odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny. Talerz parującego rosołu zadziała jak inhalacja - złagodzi ból gardła, przyniesie ulgę, udrażniając zatkany nos i oczyszczając zatoki – wyjaśnia Anna Jasińska.

/ 6Zupa czosnkowa

Obraz
© 123RF.COM

Zupę czosnkową przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką - ziemniaki, ser, śmietana, czosnek. Bazą zupy może być warzywny lub drobiowy bulion. Czosnek to naturalny antybiotyk, którego właściwości lecznicze, są wykorzystywane od wieków. W czasie I wojny światowej zupą z pieczonego czosnku leczono wszelkie infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Talerz aromatycznej czosnkowej doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi, podnosi odporność. - Czosnek może być stosowany w celu zapobiegania przeziębieniom. Obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie anginy. Poza tym wzmacnia organizm. Jest on źródłem cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, a wśród nich związków selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C – mówi dietetyk.

/ 6Kapuśniak

Obraz
© 123RF.COM

Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Taki powinien być idealny kapuśniak. Jest to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesień i zimę. Cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. - Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Tradycyjny kapuśniak doskonale rozgrzewa i dodaje sił – przyznaje ekspert.

/ 6Zupa dyniowa z imbirem i kurkumą

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewająca i sycąca zupa krem z dyni to świetny pomysł na pożywną kolację dla całej rodziny, kiedy sezon grypowy w pełni. Dzięki użytym przyprawom wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Zupa jest delikatna i kremowa, ale zarazem pikantna.Warto ją wypróbować, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, a jedzenie tego jesiennego warzywa może być zbawienne dla naszego organizmu. - W dyni znajduje się dużo wartościowych składników. Miąższ nie gromadzi metali ciężkich ze środowiska, za to obfituje w wodę i błonnik. Zawiera też wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B. dodany do zupy imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, rozgrzewające, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dzięki temu pomaga nam uporać się z infekcją. Z kolei kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne oraz jest skuteczna w leczeniu bólu – tłumaczy Anna Jasińska z Nutri Creative.

/ 6Zupa porowa

Obraz
© 123RF.COM

Por, podobnie jak cebula i czosnek jest jednym z tych warzyw, które świetnie podkręcają smak dań oraz nadają im wyjątkowego aromatu. Właściwości lecznicze pora były znane i wykorzystywane już w starożytności. Najlepsza na chłody będzie zupa porowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje, ale także dostarczy potrzebnych witamin. - Por wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest również źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Pomoże również zwalczyć objawy przeziębienia i złagodzi kaszel – podsumowuje dietetyk.

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka