Pasztet wegetariański z pieczonych warzyw i soczewicy
Składniki: 200 g zielonej soczewicy, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 selera, 3 jajka, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka kuminu, 1 por - biała część, 1 zmiażdżony ząbek czosnku.
Przygotowanie: marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy i umieszczamy na blasze do pieczenia. Warzywa pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i chwilę podsmażamy kumin, pora i czosnek. W tym czasie zalewamy soczewicę 3 szklankami wody, solimy ją i gotujemy soczewicę przez ok. 30 minut. W połowie gotowania wrzucamy do soczewicy warzywa. Soczewica będzie gotowa, gdy wyparuje z niej woda, a ziarna zmiękną. Zdejmujemy garnek z gazu i lekko miksujemy (nie na jednolitą masę). Dodajemy do masy pieprz, ewentualnie dosalamy. Mieszamy masę z roztrzepanymi jajkami i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Pasztet pieczemy ok. 30 minut 180 stopni C, bez termoobiegu.