Pikantne kotleciki z soczewicy
Składniki: 1 puszka gotowej soczewicy, 1 duże jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1 papryczka chilli, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: papryczkę pozbawiamy nasion i przekładamy do blendera. Dodajemy odsączoną soczewicę i obrany ze skórki ząbek czosnku. Miksujemy pulsacyjnie - masa nie powinna być zupełnie gładka, w kotletach powinno się wyczuwać nasiona soczewicy. Solimy wg uznania. Po zmiksowaniu dodajemy do soczewicy rozbełtane jajko, bułkę tartą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy będzie zbyt rzadka, można dosypać więcej bułki tartej. Z masy formujemy nieduże kulki, spłaszczamy każdą z nich. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami, z obydwu stron. Kotleciki podajemy ciepłe, z ulubioną surówką.