Kaczy pasztet
Im więcej różnych gatunków mięsa użyjemy, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie można przygotować pasztet z kaczki, dodając wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Tym razem polecamy pasztet z mięsa kaczki. Będzie pysznie!
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Smalec z kaczki możemy przygotować sami. Ze sklepowej kaczki odcinamy tłuszcz, topimy go i zlewamy do słoika.
Przepis
Danie rozpoczynamy od ugotowania grzybów w bulionie z kaczki. Następnie w tym bulionie i roztopionym tłuszczu namaczamy bułki. Odciskamy je. Podsmażamy wątróbkę tak, aby w środku była różowa.
Przepis
Odciśniętą bułkę, grzyby, wątróbkę oraz mięso mielimy ze sobą 3 razy. Wszystko doprawiamy solą, imbirem i tartą gałką muszkatołową. Wbijamy jajka i wszystko mieszamy.
Przepis
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a na dnie smarujemy tłuszcz. Wkładamy delikatnie pasztet i mokrą dłonią wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Smacznego!