Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą
Składniki: 1 puszka soczewicy, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka oliwy. Dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki białego octu winnego, 1/2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz.
Przygotowanie: obrane marchewki i pietruszki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 3-4 cząstki. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Na blachę do pieczenia wylewamy oliwę, zioła i dodajemy warzywa. Mieszamy całość, by zioła oblepiły wszystkie warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut. Mieszamy składniki dressingu. Odsączamy soczewicę. Na półmisku układamy soczewicę, upieczone warzywa i polewamy całość dressingiem. Sałatkę można wzbogacić o dodatek świeżych ziół.
mp/WP Kuchnia