Rabarbar w kuchni - pyszne inspiracje szefa kuchni
Sezon na rabarbar
Słodko-kwaśny symbol wiosny, zwany również rzewieniem, pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie rabarbar ogrodowy pojawił się w XVI wieku, dzięki Marco Polo, ale w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Sezon rabarbarowy nie trwa zbyt długo - naturalnie uprawiany jest do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie. Produkt ten bardzo dobrze znosi mrożenie, dlatego warto zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tym smakołyku.
Słodko-kwaśny symbol wiosny, zwany również rzewieniem, pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie rabarbar ogrodowy pojawił się w XVI wieku, dzięki Marco Polo, ale w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Sezon rabarbarowy nie trwa zbyt długo - naturalnie uprawiany jest do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie. Produkt ten bardzo dobrze znosi mrożenie, dlatego warto zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tym smakołyku.