Mity na temat strączków
- Wokół strączków mitów niestety nie brakuje. Najbardziej niesłuszne jest jednak oskarżenie, jakoby strączki były ciężkostrawne i powodowały tycie. Większość roślin strączkowych w przeliczeniu na 100 g rzeczywiście ma kaloryczność wyższą niż inne warzywa, ale też trzeba podkreślić, że strączkami nasycimy się znacznie szybciej, dlatego możemy spożywać ich znacznie mniej. Zbyt duży posiłek złożony z roślin strączkowych może owocować bólem brzucha, gdyż strączki po spożyciu pęcznieją w żołądku. Dodatkowo trzeba nadmienić, że niektóre warzywa strączkowe, takie jak fasola czy groch, zwykły występować w naszej diecie w towarzystwie ciężkich i tłustych dodatków (np. boczku). To nie strączki same w sobie są więc przyczyną problemów dietetycznych, a zbyt obfite porcje oraz sposób ich przygotowania - wyjaśnia Maria Banach.