Pyszne strączki, które nie muszą wzdymać. Tak użyj ich w kuchni
Strączki na zdrowie!
None
Strączki kiedyś często obecne w jadłospisie Polaków, dziś niesłusznie są pomijane. Wbrew powszechnym opiniom nie muszą być mdłe i ciężkostrawne. Maria Banach, blogerka i autorka książki "Strączki", wyjaśnia, dlaczego warto włączyć je do diety. Radzi, jak je gotować, aby nie wzdymały i jak ciekawie je podać np. w postaci słodkiego, a zarazem dietetycznego ciasta.
- Wśród wielu zalet strączków, ja najbardziej cenię sobie to, że są po prostu smaczne. W mojej kuchni to smakiem kieruję się przede wszystkim, wybierając produkty, które trafiają do moich garnków. A strączki to bogactwo smaków i... możliwości! Dzięki ich strukturze da się przygotować z nich bardzo wiele - od zup i głównych dań, przez pasty kanapkowe, aż po desery. Świetnie komponują się z całą gamą przypraw oraz ziół, dzięki czemu dają nieograniczone pole do popisu w kuchni. Trzeba jednak zaznaczyć również, że strączki są również bardzo zdrowe i doskonale wpływają na niemalże wszystkie układy w ciele człowieka - od nerwowego, po kostny.