Pyszne strączki, które nie muszą wzdymać. Tak użyj ich w kuchni

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Strączki na zdrowie!

Obraz
© 123RF.COM

Strączki kiedyś często obecne w jadłospisie Polaków, dziś niesłusznie są pomijane. Wbrew powszechnym opiniom nie muszą być mdłe i ciężkostrawne. Maria Banach, blogerka i autorka książki "Strączki", wyjaśnia, dlaczego warto włączyć je do diety. Radzi, jak je gotować, aby nie wzdymały i jak ciekawie je podać np. w postaci słodkiego, a zarazem dietetycznego ciasta.

- Wśród wielu zalet strączków, ja najbardziej cenię sobie to, że są po prostu smaczne. W mojej kuchni to smakiem kieruję się przede wszystkim, wybierając produkty, które trafiają do moich garnków. A strączki to bogactwo smaków i... możliwości! Dzięki ich strukturze da się przygotować z nich bardzo wiele - od zup i głównych dań, przez pasty kanapkowe, aż po desery. Świetnie komponują się z całą gamą przypraw oraz ziół, dzięki czemu dają nieograniczone pole do popisu w kuchni. Trzeba jednak zaznaczyć również, że strączki są również bardzo zdrowe i doskonale wpływają na niemalże wszystkie układy w ciele człowieka - od nerwowego, po kostny.

/ 6Strączki doprawione i na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Który rodzaj strączków poleca pani dla nieprzekonanych do tych produktów?

- Jak w przypadku wszystkich produktów, tak i przy strączkach sposób przygotowania oraz umiejętne doprawienie to klucz do doskonałego smaku. W książce staram się udowodnić, że z roślinami strączkowymi można obchodzić się na wiele różnych sposobów i za każdym razem smakują inaczej. Osobom, które dopiero zaczynają przygodę ze strączkami, polecam szczególnie ciecierzycę - jest prosta w przygotowaniu, niewymagająca, a jednocześnie chyba najbardziej uniwersalna i dająca najwięcej możliwości. Ma też przyjemny, łagodny smak. Sama chyba ją właśnie najbardziej lubię ze wszystkich strączków. Tym, którzy już trochę znają rośliny strączkowe, ale w dalszym ciągu nie są przekonani, polecam sięgnąć po te mniej popularne, które mogą zaskoczyć nowym smakiem - edamame, fasolę mung czy beluga, czyli czarną soczewicę.

Nieprzekonanych mogą zachęcić także słodkie wypieki i desery ze strączków.
- Dodatek ugotowanych strączków sprawia, że ciasta są wilgotne i "ciężkie", dlatego doskonale nadają się do przygotowania ciast typu brownie. W książce znaleźć można także mój ulubiony przepis na tort z zielonego groszku. Z soczewicy i ciecierzycy można natomiast pozyskać mąkę, która sprawdzi się np. przy wypieku ciasteczek. To jednak dopiero wierzchołek góry pomysłów - ze strączków da się przygotować też lody, musy oraz nadzienia - dodaje blogerka.

/ 6Mity na temat strączków

Obraz
© Shutterstock.com

- Wokół strączków mitów niestety nie brakuje. Najbardziej niesłuszne jest jednak oskarżenie, jakoby strączki były ciężkostrawne i powodowały tycie. Większość roślin strączkowych w przeliczeniu na 100 g rzeczywiście ma kaloryczność wyższą niż inne warzywa, ale też trzeba podkreślić, że strączkami nasycimy się znacznie szybciej, dlatego możemy spożywać ich znacznie mniej. Zbyt duży posiłek złożony z roślin strączkowych może owocować bólem brzucha, gdyż strączki po spożyciu pęcznieją w żołądku. Dodatkowo trzeba nadmienić, że niektóre warzywa strączkowe, takie jak fasola czy groch, zwykły występować w naszej diecie w towarzystwie ciężkich i tłustych dodatków (np. boczku). To nie strączki same w sobie są więc przyczyną problemów dietetycznych, a zbyt obfite porcje oraz sposób ich przygotowania - wyjaśnia Maria Banach.

/ 6Soczewica - królowa strączków

Obraz
© 123RF.COM

Sporą część książki stanowią informacje o soczewicy - jak obchodzić się z tym produktem i jak warto go podać?

- Książka podzielona jest na rozdziały według gatunków roślin strączkowych i każdy z nich poprzedza krótki wstęp o tym, w jaki sposób wybierać, przechowywać oraz przygotować dane warzywo. W przypadku soczewicy mamy do czynienia z kilkoma gatunkami - soczewica żółta i czerwona są najdelikatniejsze i podatne na rozgotowanie, dlatego doskonale sprawdzają się w zupach-kremach i gulaszach. Zielona, brązowa i czarna soczewica mogą być podawane na sypko, dlatego stanowią świetny dodatek do sałatek. Bez względu na rodzaj, wszystkie kolory soczewicy smakują wybornie i mogą być przyprawiane na wiele sposobów. Ponieważ jest to warzywo szczególnie popularne w południowej Azji, nie brakuje w książce orientalnych inspiracji.

/ 6Gotowanie roślin strączkowych

Obraz
© Shutterstock.com

A jak gotować strączki, aby nie wzdymały?

- Strączki twarde, takie jak groch, fasola, ciecierzyca czy soczewica przed gotowaniem należy namoczyć, a następnie odcedzić i ugotować w czystej wodzie. Należy pilnować by strączków nie rozgotowywać, gdyż wtedy mają większe działanie wzdymające. By jeszcze bardziej złagodzić przykre dolegliwości, do gotowania można dodać zioła I przyprawy takie jak majeranek, szałwia, koper włoski, anyż, kminek, mięta, liść laurowy czy ziele angielskie - radzi autorka książki "Strączki".

/ 6Strączkowe inspiracje na święta

Obraz
© Shutterstock.com

Strączki pojawiają się też w menu bożonarodzeniowym - jakie tutaj oczywiste i mniej klasyczne potrawy warto przygotować dla bliskich?

- Do klasyki należy już kapusta z grochem, która może być wzbogacony o smak grzybów (w książce znajdziecie świetny przepis na kapustę z grochem i kurkami). W Małopolsce na Wigilię często serwuje się także fizioły, czyli fasolę z miodem, suszonymi śliwkami i boczkiem (choć, jak to w przypadku dań regionalnych bywa, odsłony tej potrawy mogą być bardzo różne). Ja ze swojej strony podpowiedzieć mogę także śledzie z czerwoną fasolą, pierogi z soczewicą oraz korzenne brownie na bazie fasoli lub ciecierzycy - wszystko przepyszne i warte wypróbowania!

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki