Placuszki z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki miodu,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 3 kwaśne jabłka,
- niewielka szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie: jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, miód, mleko, jajka i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera. Do ciasta dodaj jabłka i zamieszaj całość łyżką. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki z każdej strony na złoty kolor. Usmażone racuszki połóż na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem – tak smakują najlepiej.