Pyszne placuszki na dobry początek dnia. Będzie słodko
Proste przepisy na rodzinne śniadanie
Placuszki z gruszką
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej,
- 3 gruszki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 2 jajka,
- 1 i ¾ szklanki lekko ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia,
- cukier puder do posypania placuszków.
Przygotowanie: rozkrusz drożdże, wsyp je do dużej miski, dodaj cukier, ¾ szklanki mleka i szklankę mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Do drugiego naczynia wsyp pozostałą część mąki, szczyptę soli, wbij jeszcze jajka, wlej szklankę mleka oraz wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrośnie, możesz zacząć smażyć racuszki. Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta, połóż na każdym plaster obranej gruszki i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuszki podaj posypane cukrem pudrem i gotowe!
Zobacz także wideo: Owsiane placuszki śniadaniowe