Proste przepisy na rodzinne śniadanie
Jeśli masz ochotę na śniadanie na słodko, to placuszki z owocami będą idealnym wyborem i nasze przepisy zostały stworzone specjalnie dla ciebie. Idealnie sprawdzą się nie tylko w roli śniadania, ale także ciepłej kolacji lub podwieczorku. Będzie pysznie!
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej,
- 3 gruszki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 2 jajka,
- 1 i ¾ szklanki lekko ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia,
- cukier puder do posypania placuszków.
Przygotowanie: rozkrusz drożdże, wsyp je do dużej miski, dodaj cukier, ¾ szklanki mleka i szklankę mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Do drugiego naczynia wsyp pozostałą część mąki, szczyptę soli, wbij jeszcze jajka, wlej szklankę mleka oraz wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrośnie, możesz zacząć smażyć racuszki. Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta, połóż na każdym plaster obranej gruszki i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuszki podaj posypane cukrem pudrem i gotowe!
Zobacz także wideo: Owsiane placuszki śniadaniowe
Placuszki z dyni
Przygotowanie: dynię pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, podlej nieco wodą i duś pod przykryciem, aż będzie miękka. Zblenduj na gładką masę. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
Placuszki twarogowe z bananem
- 50 g tłustego twarogu,
- dojrzały banan,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- laska wanilii (opcjonalnie),
- garść ulubionych owoców i cukier puder do posypania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko, pokruszony twaróg i nasionka wanilii. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wsyp mąkę i cukier. Ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj niezbyt duże porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z cukrem pudrem i owocami lub rodzynkami.
Placuszki z jabłkami
- 2 szklanki mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki miodu,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 3 kwaśne jabłka,
- niewielka szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie: jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, miód, mleko, jajka i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera. Do ciasta dodaj jabłka i zamieszaj całość łyżką. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki z każdej strony na złoty kolor. Usmażone racuszki połóż na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem – tak smakują najlepiej.
Cytrynowe placuszki z nasionami chia
- 1½ szklanki mąki,
- 10 g drożdży,
- żółtko,
- łyżeczka masła,
- ¾ szklanki mleka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki otartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.
Przygotowanie: do dużej miski wsyp mąkę, na środku zrób wgłębienie i pokrusz do niego drożdże. Następnie zalej je odrobiną ciepłego, ale nie gorącego mleka i przykryj naczynie ściereczką na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj żółtko, masło, cukier, sól oraz pozostałą część mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz zostaw ciasto na chwilę do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodaj do niego sok i skórkę cytrynową oraz nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzany olej wykładaj porcje ciasta i smaż placuszki na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem możesz polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.