Cytrynowe placuszki z nasionami chia
Składniki:
- 1½ szklanki mąki,
- 10 g drożdży,
- żółtko,
- łyżeczka masła,
- ¾ szklanki mleka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki otartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.
Przygotowanie: do dużej miski wsyp mąkę, na środku zrób wgłębienie i pokrusz do niego drożdże. Następnie zalej je odrobiną ciepłego, ale nie gorącego mleka i przykryj naczynie ściereczką na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj żółtko, masło, cukier, sól oraz pozostałą część mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz zostaw ciasto na chwilę do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodaj do niego sok i skórkę cytrynową oraz nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzany olej wykładaj porcje ciasta i smaż placuszki na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem możesz polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.