Chleb turecki
Jest idealny do kawy i herbaty oraz rozmaitych dżemów. Sekret jego niezwykłego smaku tkwi w słodkich dodatkach. To przede wszystkim miód i rodzynki.
Składniki: 500 g mąki, 30 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 125 ml mleka, 4 łyżki miodu, 1 jajko, 2 garście rodzynek, 2 łyżki roztopionego masła, jajko i mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy drożdże z miodem, dodajemy 3 łyżki mąki, połowę mleka i odstawiamy na 20 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, na środku robimy wgłębienie. Dodajemy sól. Oddzielnie miksujemy jajko z cukrem. Dolewamy resztę mleka, mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, przelane wrzątkiem rodzynki i wyrabiamy dalej przez ok. 10 minut. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Z ciasta robimy podłużny bochenek. Smarujemy jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP