Purée z batatów
Oto przepis na purée ze słodkich ziemniaków z dodatkiem serka mascarpone i świeżych ziół. To musi być pyszne!
Składniki:
- 1 kg batatów,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 10 dkg serka mascarpone,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- łyżka listków świeżego tymianku i bazylii,
- łyżka natki pietruszki.
Przygotowanie:
Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, delikatnie ją osól i ugotuj w niej bataty. Kiedy będą miękkie, odcedź je i przy pomocy blendera zmiksuj na puszyste purée. Następnie do małego garnuszka wlej śmietankę, dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek i doprowadź wszystko do wrzenia. Co chwilę mieszaj zawartość garnuszka, by się nie przypaliła. Teraz śmietankę wymieszaj z purée, dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami.