Bataty, czyli słodkie ziemniaki podbijają polskie stoły
Co to są bataty i skąd się wzięły?
Warzywa te szturmem podbijają polskie warzywniaki. W tych daniach są przepyszne.
Jeszcze niedawno duże, ciemne bulwy na bazarze budziły zdziwienie. Dziś coraz więcej osób spotyka się z batatami, czyli słodkimi ziemniakami. Zagościły na polskich targowiskach i zaczęły cieszyć się dużą popularnością.
Bataty to jadalne bulwy korzeniowe rośliny o nazwie wilec ziemniaczany (bylina). Uważane są za jedne z najstarszych warzyw na świecie. Do Europy trafiły dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba - podróżnik sprowadzał na statkach wiele nieznanych produktów. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Od miejsce ich uprawy zależy ich smak - im bliżej równika, tym są słodsze. Warto dodać, że roślina ta jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury, dlatego nie spotyka się w naszym klimacie jej liści ani kłączy, które są również jadalne - w krajach równikowych liście najczęściej wykorzystuje się do przygotowania szybkich sałatek. Bez problemu można kupić bulwy. Osiągają one dość duże rozmiary i ważą od pół kilograma do trzech kilogramów. Ich miąższ może być różowy, pomarańczowy bądź biały. W smaku przypominają marchewkę bądź dynię, a w konsystencji naszego ziemniaka. W dodatku są bardzo zdrowe - podpowiadamy, kto i dlaczego powinien włączyć ten
produkt do jadłospisu i jakie ciekawe potrawy można z niego przygotować.