Bataty, czyli słodkie ziemniaki podbijają polskie stoły

Warzywa te szturmem podbijają polskie warzywniaki. W tych daniach są przepyszne.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Co to są bataty i skąd się wzięły?

Obraz
© 123RF.COM

Jeszcze niedawno duże, ciemne bulwy na bazarze budziły zdziwienie. Dziś coraz więcej osób spotyka się z batatami, czyli słodkimi ziemniakami. Zagościły na polskich targowiskach i zaczęły cieszyć się dużą popularnością.

Bataty to jadalne bulwy korzeniowe rośliny o nazwie wilec ziemniaczany (bylina). Uważane są za jedne z najstarszych warzyw na świecie. Do Europy trafiły dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba - podróżnik sprowadzał na statkach wiele nieznanych produktów. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Od miejsce ich uprawy zależy ich smak - im bliżej równika, tym są słodsze. Warto dodać, że roślina ta jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury, dlatego nie spotyka się w naszym klimacie jej liści ani kłączy, które są również jadalne - w krajach równikowych liście najczęściej wykorzystuje się do przygotowania szybkich sałatek. Bez problemu można kupić bulwy. Osiągają one dość duże rozmiary i ważą od pół kilograma do trzech kilogramów. Ich miąższ może być różowy, pomarańczowy bądź biały. W smaku przypominają marchewkę bądź dynię, a w konsystencji naszego ziemniaka. W dodatku są bardzo zdrowe - podpowiadamy, kto i dlaczego powinien włączyć ten
produkt do jadłospisu i jakie ciekawe potrawy można z niego przygotować.

/ 8Moc witamin i beta-karotenu

Obraz
© 123RF.COM

Batat zawiera więcej witamin niż ziemniak. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. W warzywie tym znajdziemy sporo beta-karotenu, czyli substancji, którą ludzki organizm przerabia na witaminę A. Beta-karoten pomaga w walce z wolnymi rodnikami, wspiera układ odpornościowy oraz poprawia cerę. Jeśli zależy nam na dużej dawce tego składnika, dodajmy do potrawy z batatów jakiś rodzaj tłuszczu - może to być oliwa z oliwek, masło lub olej kokosowy - beta-karoten dzięki takiemu dodatkowi rozpuści się i będzie lepiej wchłaniany przez organizm.

Słodkie ziemniaki mają również średni indeks glikemiczny, czyli powoli uwalniają cukier do krwi, dzięki czemu po ich spożyciu dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Dodatkowo batat jest dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Te ostatnie są szczególnie polecane dla osób po długich treningach, zmagających się ze stresem i zaburzeniami układu nerwowego.

/ 8Bataty w polskich sklepach i kuchniach

Obraz
© 123RF.COM

Kupując słodkie ziemniaki przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skórkę. Wybierajmy te egzemplarze, które nie mają plam i skaleczeń. Podobnie jak ziemniaków, nie powinno się ich trzymać w lodówce, bo stracą swój smak.

W kuchni można użyć ich na różne sposoby, a podpowiedzią dla kulinarnych amatorów może być fakt, że można je podawać zamiennie z ziemniakami. Świetnie się sprawdzą w formie puree, pieczone czy gotowane. Można je obierać przed obróbką termiczną lub upiec wraz ze skórką - tak jak robi się to w przypadku frytek ze słodkich ziemniaków. A oto kilka inspirujących i prostych przepisów.

/ 8Sałatka z batatów i sera

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 słodki ziemniak, kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor, 3 plastry sera feta, do smaku: sól, pieprz i pieprz cayenne, trochę oliwy z oliwek, natka pietruszki.

Przygotowanie: batata dokładnie umyć i nie obierając ze skórki pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą z oliwek. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 30min. Po wystygnięciu połączyć z pomidorkami i pokruszonym serem feta. Do całości dodać oliwę i posiekaną natkę.

/ 8Frytki z batatów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 450 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na frytki, łyżka oleju, 1/4 łyżeczki soli i czarnego pieprzu.

*Przygotowanie: *rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Lekko spryskać blachę olejem w sprayu albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki umieścić w dużej misce i wlać olej. Wsypać sól i pieprz, wymieszać do połączenia składników. Ułożyć w jednej warstwie na blaszce. Piec przez około 15 minut (w zależności od grubości frytek), aż frytki będą miękkie i lekko przyrumienione.

/ 8Omlet ze słodkim ziemniakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 mały batat, 3 jajka, 50 ml mleka, sól i pieprz do smaku, 1 papryczka chili, masło klarowane do smażenia, garść szpinaku baby, czerwona papryka.

*Przygotowanie: *papryczkę drobno posiekać (jeśli nie lubimy ostrych dań, wykorzystujemy połowę produktu), dużą paprykę pokroić w paski. Ziemniaka pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili - powinien zrobić się miękki. Jajka wbić do miseczki i wymieszać z mlekiem. Masę jajeczną wlać na patelnię. Gdy jajka się zetną, wyłączyć ogień. Przełożyć na talerz i udekorować świeżym szpinakiem i papryką z odrobiną oliwy.

/ 8Puree z ziemniaków i batatów

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1kg ziemniaków, 1/4 dużego batata, masło, sól.

Przygotowanie: obrać i ugotować ziemniaki razem. Następnie rozgnieść do uzyskania konsystencji puree, dodać łyżkę masła oraz sól do smaku. Taka opcja puree jest świetnym rozwiązaniem na wprowadzenie nowych smaków w menu dziecka. Ma pomarańczową barwę, lekko słodkawy smak i cieszy się popularnością wśród najmłodszych.

/ 8Zapiekanka z batatów pod pierzynką z pianek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 bataty o pomarańczowym miąższu, 3 bataty o białym miąższu, 150g brązowego cukru, 125 g masła, 1 łyżka mielonego cynamonu, ekstrakt wanilii, sok z 1 pomarańczy, 150g pianek marshmallow.

Przygotowanie: bataty dokładnie umyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Gotować bataty w mundurkach przez 20-25 minut, aż będą miękkie (należy sprawdzić to wbijając w nie widelec). Obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć plastry na przemian białe i pomarańczowe w naczyniu żaroodpornym i posypać równomiernie piankami. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Zamiast kroić bataty - można wykorzystać też puree z wcześniejszego przepisu i użyć tylko jednej odmiany batatów.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia