Purée z zielonego groszku z dodatkiem rukoli
Zielony groszek smakuje wyśmienicie nie tylko w zupie czy sałatce, ale także z powodzeniem może stać się bazą pysznego purée z dodatkiem rukoli.
Składniki:
- 600 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
- mała cebula,
- 3 łyżki śmietany,
- spora garść rukoli,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Rukolę posiekaj i dodaj do garnka, następnie wsyp groszek i całość wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj wszytko, aż groszek stanie się miękki. Teraz przełóż wszytko do pojemnika malaksera lub miski, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko na gładkie purée. Jeśli to konieczne, dopraw całość do smaku i ponownie wymieszaj. Smacznego!