5 smacznych propozycji
Purée możesz zrobić nie tylko z kartofli - pietruszka, seler, kalafior, a nawet bataty i topinambur będą idealną bazą kremowego purée. To świetny dodatek do obiadu, który sprawi, że dobrze znane potrawy nabiorą zupełnie nowego charakteru.
Purée ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i masłem
Zacznijmy od klasyki – purée z ziemniaków, ale kiedy dodasz do niego smakowite dodatki: czosnek, szałwię i masło, stworzysz coś zupełnie nowego.
- 1 i 1/2 kg ziemniaków,
- 7 łyżek masła,
- 2 łyżki posiekanych drobno listków szałwii,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- szklanka słodkiej śmietanki.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, znowu umyj i włóż do garnka z wodą. Tak przygotowanie gotuj na dużym ogniu – doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i poczekaj, aż staną się miękkie. Kiedy będą już gotowe, odcedź je i pozostaw w garnku pod przykryciem. Teraz na patelni rozpuść masło, a kiedy zacznie się pienić i zbrązowieje, zdejmij je z ognia i dodaj poszatkowane listki szałwii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj wszytsko i dodaj do ziemniaków. Doprw całość solą oraz pieprzem, dodaj śmietankę i utłucz tłuczkiem lub zmiksuj przy pomocy blendera. Ma powstać gładki puch. Kiedy purée ma już odpowiednią konsystencję, udekoruj je listkami szałwii i podaj z ulubionymi dodatkami – mięsem lub warzywami.
Purée z zielonego groszku z dodatkiem rukoli
Zielony groszek smakuje wyśmienicie nie tylko w zupie czy sałatce, ale także z powodzeniem może stać się bazą pysznego purée z dodatkiem rukoli.
- 600 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
- mała cebula,
- 3 łyżki śmietany,
- spora garść rukoli,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Rukolę posiekaj i dodaj do garnka, następnie wsyp groszek i całość wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj wszytko, aż groszek stanie się miękki. Teraz przełóż wszytko do pojemnika malaksera lub miski, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko na gładkie purée. Jeśli to konieczne, dopraw całość do smaku i ponownie wymieszaj. Smacznego!
Purée z batatów
Oto przepis na purée ze słodkich ziemniaków z dodatkiem serka mascarpone i świeżych ziół. To musi być pyszne!
- 1 kg batatów,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 10 dkg serka mascarpone,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- łyżka listków świeżego tymianku i bazylii,
- łyżka natki pietruszki.
Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, delikatnie ją osól i ugotuj w niej bataty. Kiedy będą miękkie, odcedź je i przy pomocy blendera zmiksuj na puszyste purée. Następnie do małego garnuszka wlej śmietankę, dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek i doprowadź wszystko do wrzenia. Co chwilę mieszaj zawartość garnuszka, by się nie przypaliła. Teraz śmietankę wymieszaj z purée, dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami.
Purée z brokułów
Zielone purée z brokułów będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu. Przekonaj się sam!
- 1/2 kg brokuła,
- sól i pieprz do smaku,
- gałka muszkatołowa do smaku,
- 4 łyżki mleka (lub dwie masła).
Przygotowanie:
Brokuła ugotuj na parze lub tradycyjnie w garnku (do wody dodaj szczyptę cukru i 2 łyżeczki soli). Jeszcze ciepłe różyczki brokuła wymieszaj z mlekiem lub masłem, dopraw do smaku przyprawami i podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Purée z pietruszki
Jeśli znudziły ci się ziemniaki do obiadu, zrób pietruszkowe purée. Dzięki niemu każde, nawet najbardziej pospolite danie obiadowe zmieni się w wykwintna potrawę, jak z gwiazdkowej restauracji.
- 6 sporych pietruszek,
- łyżka masła,
- łyżeczka posiekanych liści lubczyku,
- szczypta cukru do smaku,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pietruszkę oskrob, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Teraz włóż je do garnka, zalej wodą i ugotuj, dodając wszystkie przyprawy. Kiedy pietruszka będzie już miękka, odcedź ją i zmiksuj na gładkie purée, dodaj masło, wymieszaj i pietruszkowe purée gotowe. Smacznego!