Purée nie tylko z ziemniaka

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 65 smacznych propozycji

Obraz
© Shutterstock.com

Purée możesz zrobić nie tylko z kartofli - pietruszka, seler, kalafior, a nawet bataty i topinambur będą idealną bazą kremowego purée. To świetny dodatek do obiadu, który sprawi, że dobrze znane potrawy nabiorą zupełnie nowego charakteru.

/ 6Purée ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i masłem

Zacznijmy od klasyki – purée z ziemniaków, ale kiedy dodasz do niego smakowite dodatki: czosnek, szałwię i masło, stworzysz coś zupełnie nowego.

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków,
  • 7 łyżek masła,
  • 2 łyżki posiekanych drobno listków szałwii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • szklanka słodkiej śmietanki.

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, znowu umyj i włóż do garnka z wodą. Tak przygotowanie gotuj na dużym ogniu – doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i poczekaj, aż staną się miękkie. Kiedy będą już gotowe, odcedź je i pozostaw w garnku pod przykryciem. Teraz na patelni rozpuść masło, a kiedy zacznie się pienić i zbrązowieje, zdejmij je z ognia i dodaj poszatkowane listki szałwii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj wszytsko i dodaj do ziemniaków. Doprw całość solą oraz pieprzem, dodaj śmietankę i utłucz tłuczkiem lub zmiksuj przy pomocy blendera. Ma powstać gładki puch. Kiedy purée ma już odpowiednią konsystencję, udekoruj je listkami szałwii i podaj z ulubionymi dodatkami – mięsem lub warzywami.

/ 6Purée z zielonego groszku z dodatkiem rukoli

Obraz
© 123RF.COM

Zielony groszek smakuje wyśmienicie nie tylko w zupie czy sałatce, ale także z powodzeniem może stać się bazą pysznego purée z dodatkiem rukoli.

  • 600 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • mała cebula,
  • 3 łyżki śmietany,
  • spora garść rukoli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Rukolę posiekaj i dodaj do garnka, następnie wsyp groszek i całość wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj wszytko, aż groszek stanie się miękki. Teraz przełóż wszytko do pojemnika malaksera lub miski, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko na gładkie purée. Jeśli to konieczne, dopraw całość do smaku i ponownie wymieszaj. Smacznego!

/ 6Purée z batatów

Obraz
© 123RF.COM

Oto przepis na purée ze słodkich ziemniaków z dodatkiem serka mascarpone i świeżych ziół. To musi być pyszne!

  • 1 kg batatów,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 10 dkg serka mascarpone,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • łyżka listków świeżego tymianku i bazylii,
  • łyżka natki pietruszki.

Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, delikatnie ją osól i ugotuj w niej bataty. Kiedy będą miękkie, odcedź je i przy pomocy blendera zmiksuj na puszyste purée. Następnie do małego garnuszka wlej śmietankę, dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek i doprowadź wszystko do wrzenia. Co chwilę mieszaj zawartość garnuszka, by się nie przypaliła. Teraz śmietankę wymieszaj z purée, dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami.

/ 6Purée z brokułów

Obraz
© 123RF

Zielone purée z brokułów będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu. Przekonaj się sam!

  • 1/2 kg brokuła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • 4 łyżki mleka (lub dwie masła).

Przygotowanie:
Brokuła ugotuj na parze lub tradycyjnie w garnku (do wody dodaj szczyptę cukru i 2 łyżeczki soli). Jeszcze ciepłe różyczki brokuła wymieszaj z mlekiem lub masłem, dopraw do smaku przyprawami i podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

/ 6Purée z pietruszki

Jeśli znudziły ci się ziemniaki do obiadu, zrób pietruszkowe purée. Dzięki niemu każde, nawet najbardziej pospolite danie obiadowe zmieni się w wykwintna potrawę, jak z gwiazdkowej restauracji.

  • 6 sporych pietruszek,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka posiekanych liści lubczyku,
  • szczypta cukru do smaku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Pietruszkę oskrob, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Teraz włóż je do garnka, zalej wodą i ugotuj, dodając wszystkie przyprawy. Kiedy pietruszka będzie już miękka, odcedź ją i zmiksuj na gładkie purée, dodaj masło, wymieszaj i pietruszkowe purée gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast