Purée nie tylko z ziemniaka

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 65 smacznych propozycji

Obraz
© Shutterstock.com

Purée możesz zrobić nie tylko z kartofli - pietruszka, seler, kalafior, a nawet bataty i topinambur będą idealną bazą kremowego purée. To świetny dodatek do obiadu, który sprawi, że dobrze znane potrawy nabiorą zupełnie nowego charakteru.

/ 6Purée ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i masłem

Zacznijmy od klasyki – purée z ziemniaków, ale kiedy dodasz do niego smakowite dodatki: czosnek, szałwię i masło, stworzysz coś zupełnie nowego.

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków,
  • 7 łyżek masła,
  • 2 łyżki posiekanych drobno listków szałwii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • szklanka słodkiej śmietanki.

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, znowu umyj i włóż do garnka z wodą. Tak przygotowanie gotuj na dużym ogniu – doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i poczekaj, aż staną się miękkie. Kiedy będą już gotowe, odcedź je i pozostaw w garnku pod przykryciem. Teraz na patelni rozpuść masło, a kiedy zacznie się pienić i zbrązowieje, zdejmij je z ognia i dodaj poszatkowane listki szałwii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj wszytsko i dodaj do ziemniaków. Doprw całość solą oraz pieprzem, dodaj śmietankę i utłucz tłuczkiem lub zmiksuj przy pomocy blendera. Ma powstać gładki puch. Kiedy purée ma już odpowiednią konsystencję, udekoruj je listkami szałwii i podaj z ulubionymi dodatkami – mięsem lub warzywami.

/ 6Purée z zielonego groszku z dodatkiem rukoli

Obraz
© 123RF.COM

Zielony groszek smakuje wyśmienicie nie tylko w zupie czy sałatce, ale także z powodzeniem może stać się bazą pysznego purée z dodatkiem rukoli.

  • 600 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • mała cebula,
  • 3 łyżki śmietany,
  • spora garść rukoli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Rukolę posiekaj i dodaj do garnka, następnie wsyp groszek i całość wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj wszytko, aż groszek stanie się miękki. Teraz przełóż wszytko do pojemnika malaksera lub miski, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko na gładkie purée. Jeśli to konieczne, dopraw całość do smaku i ponownie wymieszaj. Smacznego!

/ 6Purée z batatów

Obraz
© 123RF.COM

Oto przepis na purée ze słodkich ziemniaków z dodatkiem serka mascarpone i świeżych ziół. To musi być pyszne!

  • 1 kg batatów,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 10 dkg serka mascarpone,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • łyżka listków świeżego tymianku i bazylii,
  • łyżka natki pietruszki.

Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, delikatnie ją osól i ugotuj w niej bataty. Kiedy będą miękkie, odcedź je i przy pomocy blendera zmiksuj na puszyste purée. Następnie do małego garnuszka wlej śmietankę, dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek i doprowadź wszystko do wrzenia. Co chwilę mieszaj zawartość garnuszka, by się nie przypaliła. Teraz śmietankę wymieszaj z purée, dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami.

/ 6Purée z brokułów

Obraz
© 123RF

Zielone purée z brokułów będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu. Przekonaj się sam!

  • 1/2 kg brokuła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • 4 łyżki mleka (lub dwie masła).

Przygotowanie:
Brokuła ugotuj na parze lub tradycyjnie w garnku (do wody dodaj szczyptę cukru i 2 łyżeczki soli). Jeszcze ciepłe różyczki brokuła wymieszaj z mlekiem lub masłem, dopraw do smaku przyprawami i podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

/ 6Purée z pietruszki

Jeśli znudziły ci się ziemniaki do obiadu, zrób pietruszkowe purée. Dzięki niemu każde, nawet najbardziej pospolite danie obiadowe zmieni się w wykwintna potrawę, jak z gwiazdkowej restauracji.

  • 6 sporych pietruszek,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka posiekanych liści lubczyku,
  • szczypta cukru do smaku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Pietruszkę oskrob, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Teraz włóż je do garnka, zalej wodą i ugotuj, dodając wszystkie przyprawy. Kiedy pietruszka będzie już miękka, odcedź ją i zmiksuj na gładkie purée, dodaj masło, wymieszaj i pietruszkowe purée gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata