Klopsiki zapiekane z kalafiorem
Składniki:
Na pulpeciki:
- ½ kg mięsa mielonego,
- duże jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików).
Dodatkowo:
- kalafior,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1½ szklanki mleka,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 10 dag tartego parmezanu,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj. Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Klopsiki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie klopsiki i gotuj całość przez 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek.
Kalafiora podziel na mniejsze części i ugotuj w osolonym wrzątku. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i usmaż jasną zasmażkę. Następnie dodaj mleko, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Całość dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim klopsiki oraz kawałki kalafiora. Wszystko zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.