Zupa koperkowa z pulpecikami z indyka
Składniki:
Na zupę:
- 2 l wywaru z indyka i warzyw (przepis poniżej),
- 2 pęczki koperku,
- 4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Na pulpeciki:
- 400 g gotowanego mięsa z indyka (bez skórki i kości),
- 2 jajka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- sól i pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie: należy zacząć od ugotowania bulionu na bazie mięsa indyczego i warzyw. Zatem skrzydło i kawałek szyjki z indyka zalej 2 litrami zimnej wody. Kiedy woda zawrze, dodaj 2 marchewki, kawałek selera oraz korzeń pietruszki, małą, opaloną cebulę, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Teraz zwiąż 2 pęczki koperku białą nitką, dodaj do wywaru i wszystko gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę. Po tym czasie przecedź wywar. Warzywa możesz zużyć do sałatki, a mięso obierz dokładnie. Będziemy robić z niego pulpety, dlatego zmiel je dodatkowo w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajka, kaszę mannę, sól i pieprz, a na koniec wszystko wymieszaj. Teraz z masy uformuj kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj je w bulionie na zupę przez 7 minut, a następnie wyłów i odłóż. Teraz czas na zupę koperkową – koperek opłucz i odsącz, poodcinaj łodyżki i posiekaj same listki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, po 3 minutach dodaj mąkę i smaż, mieszając zawartość patelni co chwilę. Następnie wlej pół szklanki bulionu i zagotuj, ale pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by nie zarobiły się grudki. Teraz zawartość patelni przelej do bulionu i zagotuj. Do śmietany dodaj 2 szczypty soli, kilka łyżek gotującego się bulionu, zamieszaj i wlej do garnka z zupą. Teraz już tylko włóż do niej pulpety, by zagrzały się i koperkowa zupa z pulpetami gotowa. Smacznego!