Pulpety w smacznych przepisach. Proste pomysły na rodzinny obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Który wybierzesz?

Obraz
© iStock.com

Mięsne kuleczki zatopione w sosie pomidorowym to kulinarny klasyk, który zna każdy. Ale pulpety można przygotować na wiele równie smacznych sposobów. Przekonajcie się sami i zajrzyjcie na kolejne strony galerii, gdzie znajdziecie kilka naszych pomysłów na obiad.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego z indyka,
  • 2 jajka,
  • jedna sucha bułka,
  • ½ l wody,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • puszka krojonych pomidorów (lub 1 kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów),
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem, a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.

Zobacz także wideo: Jak zbić domowy słodko-kwaśny sos chilli?

/ 5Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym

Obraz
© iStock.com
  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • sucha bułka pszenna,
  • cebula,
  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • jajko,
  • 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka masła
  • łyżka pszennej mąki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy. Przygotowanie: w rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do przestudzenia. Do mięsa mielonego dodaj jajko, namoczoną, odcisniętą z wody i rozdrobnioną bułkę oraz posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut. Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie ziemniaczków.

/ 5Zupa koperkowa z pulpecikami z indyka

Obraz
© iStock.com

Na zupę:

  • 2 l wywaru z indyka i warzyw (przepis poniżej),
  • 2 pęczki koperku,
  • 4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 400 g gotowanego mięsa z indyka (bez skórki i kości),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie: należy zacząć od ugotowania bulionu na bazie mięsa indyczego i warzyw. Zatem skrzydło i kawałek szyjki z indyka zalej 2 litrami zimnej wody. Kiedy woda zawrze, dodaj 2 marchewki, kawałek selera oraz korzeń pietruszki, małą, opaloną cebulę, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Teraz zwiąż 2 pęczki koperku białą nitką, dodaj do wywaru i wszystko gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę. Po tym czasie przecedź wywar. Warzywa możesz zużyć do sałatki, a mięso obierz dokładnie. Będziemy robić z niego pulpety, dlatego zmiel je dodatkowo w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajka, kaszę mannę, sól i pieprz, a na koniec wszystko wymieszaj. Teraz z masy uformuj kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj je w bulionie na zupę przez 7 minut, a następnie wyłów i odłóż. Teraz czas na zupę koperkową – koperek opłucz i odsącz, poodcinaj łodyżki i posiekaj same listki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, po 3 minutach dodaj mąkę i smaż, mieszając zawartość patelni co chwilę. Następnie wlej pół szklanki bulionu i zagotuj, ale pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by nie zarobiły się grudki. Teraz zawartość patelni przelej do bulionu i zagotuj. Do śmietany dodaj 2 szczypty soli, kilka łyżek gotującego się bulionu, zamieszaj i wlej do garnka z zupą. Teraz już tylko włóż do niej pulpety, by zagrzały się i koperkowa zupa z pulpetami gotowa. Smacznego!

/ 5Klopsiki zapiekane z kalafiorem

Obraz
© 123RF.COM

Na pulpeciki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików).
  • kalafior,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1½ szklanki mleka,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 10 dag tartego parmezanu,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj. Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Klopsiki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie klopsiki i gotuj całość przez 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek.
Kalafiora podziel na mniejsze części i ugotuj w osolonym wrzątku. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i usmaż jasną zasmażkę. Następnie dodaj mleko, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Całość dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim klopsiki oraz kawałki kalafiora. Wszystko zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

/ 5Klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF.COM
  • 2 średnie cukinie,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: kaszę jaglaną przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Kaszę wrzuć do rondelka, zalej wodą w proporcji 2:1, posól i gotuj przez 15-18 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj ostudzoną kaszę, cukinię, jajko, parmezan i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kulki wielkości mandarynki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki partiami na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości