Pulpety w smacznych przepisach. Proste pomysły na rodzinny obiad
Który wybierzesz?
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego z indyka,
- 2 jajka,
- jedna sucha bułka,
- ½ l wody,
- mleko do namoczenia bułki,
- puszka krojonych pomidorów (lub 1 kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów),
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem, a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.
Zobacz także wideo: Jak zbić domowy słodko-kwaśny sos chilli?