Pulpety w smacznych przepisach. Proste pomysły na rodzinny obiad
Który wybierzesz?
Mięsne kuleczki zatopione w sosie pomidorowym to kulinarny klasyk, który zna każdy. Ale pulpety można przygotować na wiele równie smacznych sposobów. Przekonajcie się sami i zajrzyjcie na kolejne strony galerii, gdzie znajdziecie kilka naszych pomysłów na obiad.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego z indyka,
- 2 jajka,
- jedna sucha bułka,
- ½ l wody,
- mleko do namoczenia bułki,
- puszka krojonych pomidorów (lub 1 kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów),
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem, a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.
Zobacz także wideo: Jak zbić domowy słodko-kwaśny sos chilli?
Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
- 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
- sucha bułka pszenna,
- cebula,
- 2 szklanki mleka,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1/2 szklanki startego żółtego sera,
- jajko,
- 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła
- łyżka pszennej mąki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy. Przygotowanie: w rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do przestudzenia. Do mięsa mielonego dodaj jajko, namoczoną, odcisniętą z wody i rozdrobnioną bułkę oraz posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut. Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie ziemniaczków.
Zupa koperkowa z pulpecikami z indyka
Na zupę:
- 2 l wywaru z indyka i warzyw (przepis poniżej),
- 2 pęczki koperku,
- 4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
- 400 g gotowanego mięsa z indyka (bez skórki i kości),
- 2 jajka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- sól i pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie: należy zacząć od ugotowania bulionu na bazie mięsa indyczego i warzyw. Zatem skrzydło i kawałek szyjki z indyka zalej 2 litrami zimnej wody. Kiedy woda zawrze, dodaj 2 marchewki, kawałek selera oraz korzeń pietruszki, małą, opaloną cebulę, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Teraz zwiąż 2 pęczki koperku białą nitką, dodaj do wywaru i wszystko gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę. Po tym czasie przecedź wywar. Warzywa możesz zużyć do sałatki, a mięso obierz dokładnie. Będziemy robić z niego pulpety, dlatego zmiel je dodatkowo w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajka, kaszę mannę, sól i pieprz, a na koniec wszystko wymieszaj. Teraz z masy uformuj kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj je w bulionie na zupę przez 7 minut, a następnie wyłów i odłóż. Teraz czas na zupę koperkową – koperek opłucz i odsącz, poodcinaj łodyżki i posiekaj same listki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, po 3 minutach dodaj mąkę i smaż, mieszając zawartość patelni co chwilę. Następnie wlej pół szklanki bulionu i zagotuj, ale pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by nie zarobiły się grudki. Teraz zawartość patelni przelej do bulionu i zagotuj. Do śmietany dodaj 2 szczypty soli, kilka łyżek gotującego się bulionu, zamieszaj i wlej do garnka z zupą. Teraz już tylko włóż do niej pulpety, by zagrzały się i koperkowa zupa z pulpetami gotowa. Smacznego!
Klopsiki zapiekane z kalafiorem
Na pulpeciki:
- ½ kg mięsa mielonego,
- duże jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików).
- kalafior,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1½ szklanki mleka,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 10 dag tartego parmezanu,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj. Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Klopsiki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie klopsiki i gotuj całość przez 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek.
Kalafiora podziel na mniejsze części i ugotuj w osolonym wrzątku. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i usmaż jasną zasmażkę. Następnie dodaj mleko, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Całość dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim klopsiki oraz kawałki kalafiora. Wszystko zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.
Klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej
- 2 średnie cukinie,
- 100 g kaszy jaglanej,
- cebula,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki parmezanu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: kaszę jaglaną przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Kaszę wrzuć do rondelka, zalej wodą w proporcji 2:1, posól i gotuj przez 15-18 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj ostudzoną kaszę, cukinię, jajko, parmezan i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kulki wielkości mandarynki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki partiami na złoty kolor.