2z6
Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
- sucha bułka pszenna,
- cebula,
- 2 szklanki mleka,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1/2 szklanki startego żółtego sera,
- jajko,
- 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła
- łyżka pszennej mąki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy. Przygotowanie: w rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do przestudzenia. Do mięsa mielonego dodaj jajko, namoczoną, odcisniętą z wody i rozdrobnioną bułkę oraz posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut. Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie ziemniaczków.