Zupa kurkowa
To danie ma swoich wiernych fan贸w. Zup臋 koniecznie musimy zrobi膰 ze 艣wie偶ych kurek, wtedy b臋dzie najsmaczniejsza. Do przygotowania tego przysmaku potrzebujemy: p贸艂 kilograma dok艂adnie umytych i oczyszczonych kurek, kilka ziemniak贸w, dwie marchewki, por, dwie pietruszki, dwa litry bulionu warzywnego, mas艂o, koperek, 艣mietan臋, s贸l i pieprz. Kurki dzielimy na do艣膰 du偶e kawa艂ki, a mniejsze grzyby pozostawiamy w ca艂o艣ci. Warzywa obieramy i kroimy w kostk臋. W du偶ym rondlu rozgrzewamy mas艂o, wrzucamy warzywa i podsma偶amy kilka minut. Dodajemy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy, a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie. Na koniec doprawiamy sol膮 i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a zup臋 zabielamy 艣mietan膮.