Chakalaka
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- imbir,
- łyżeczka curry,
- papryczka chili,
- zioła: tymianek, majeranek i bazylia,
- 3 marchewki,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- pomidory z puszki,
- puszka zielonego groszku.
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pięciocentymetrowy korzeń imbiru obierz przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce – połowę wrzuć do garnka, a drugą część odłóż. Teraz wrzuć pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili (bez pestek), suszone zioła oraz carry i wymieszaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć ją do garnka i chwilę podsmaż. Teraz dodaj pokrojone w kostkę papryki, sól i pieprz oraz resztę startego imbiru, zamieszaj całość i smaż przez ok. 5 min. Pod sam koniec gotowania dodaj pomidory oraz groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Smacznego!