Kuchnia na chłody: sycące i pyszne dania jednogarnkowe
Są smakowite, pożywne, rozgrzewają i zasycają na długo. To świetny pomysł na posiłek jesienią i zimą. Gdy robi się chłodno, warto postawić na dania jednogarnkowe. Oto kilka propozycji.
Gulasz z grochu
Składniki: 200 g suchego grochu, 3 łyżki oleju, 2 duże cebule, 200 g pieczarek, szklanka bulionu, 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
Wykonanie: groch umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia gotować w wodzie, w której się moczył, przez ponad 60 minut. W rondlu rozgrzać olej, lekko zrumienić na nim drobno pokrojone cebule, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Chwilę smażyć, mieszając, po czym dodać odsączony groch, wlać bulion, wino i przecier pomidorowy. Dodać listki laurowe i oregano, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem 20-30 minut.
;
Chili z biała fasolą, pomidorami i kukurydzą
*Składniki: *2 łyżki oleju, duża cebula drobno posiekana, czerwona papryka grubo posiekana, mała marchewka pokrojona w kostkę, łodyga selera naciowego, pokrojona, 4 ząbki czosnku, posiekane, 3 łyżki chili, 2 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 800 g pokrojonych pomidorów z puszki, 2 puszki (po 550 g) białej fasoli (cannellini), 450 g czarnej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej, szklanka wody, 1/4 szklanki niezbyt słonego sosu sojowego, 300 g kukurydzy mrożonej lub z puszki
Wykonanie: rozgrzać olej na dość dużym ogniu w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, marchewkę, seler i czosnek. Smażyć ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać chili, słodką paprykę, oregano i kmin rzymski. Wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory, fasolę, wodę i sos sojowy. Dusić bez przykrycia na maleńkim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kukurydzę. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut.
;
Bigos koniński
*Składniki: *1/2 główki włoskiej kapusty, 2 spore cebule, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu, 2 strąki kolorowej papryki, 40 dag kiełbaski lub parówek, 2 listki laurowe, szklanka esencjonalnego rosołu z kostki, mielona ostra papryka, sól, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, oregano, szczypiorek), 2-3 łyżki oliwy
*Wykonanie: *cebule pokroić w niewielką kostkę i zeszklić na tłuszczu. Kapustę oczyścić i jak najdrobniej poszatkować, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w makaronik i dodać do cebuli; dusić, nie rumieniąc do chwili, gdy warzywa zmiękną i staną się przezroczyste. Rosół wymieszać z koncentratem, podlać jarzynki i dusić na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Kiełbaskę pokroić w kostkę, dodać do bigosu i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.
;
Garnuszek kozienicki
Składniki: 1/4 kg mrożonej fasolki szparagowej, 1/2 pieczonego kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki śmietany, łyżka przesianej mąki pszennej, 2 szklanki esencjonalnego rosołu, sól, pieprz, sok z cytryny, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
Wykonanie: zagotować rosół, wrzucić fasolkę i gotować do miękkości. Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić w kostkę, dodać do fasolki, zagotować. Śmietanę ubić z mąką, zalać fasolkę i, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami albo ryżem.
;
Gulasz z marchewką, szalotką i piwem
Składniki: 500 g cielęciny pokrojonej w 2-cm kostkę, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżki oleju, 2-3 duże pieczarki bez nóżek pokrojone w kostkę, 8 dużych, drobno posiekanych szalotek (albo 1 cebula), 2 łyżki mąki, butelka ciemnego piwa, łyżka białego octu winnego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 500 g dużej marchewki pokrojonej w 5-cm kawałki
Wykonanie: osuszyć mięso. Dodać pieprz oraz 1/4 łyżeczki soli. Rozgrzać olej w dużym żaroodpornym naczyniu na mocnym ogniu. Smażyć mięso partiami, po 3-4 minuty, aż nabierze brązowego koloru. Odłożyć na talerz. Zmniejszyć ogień. Wrzucić do naczynia pieczarki i szalotki. Smażyć około 5 minut, aż się przyrumienią. Mieszając, dodać mąkę. Wrzucić z powrotem mięso, wlać piwo, ocet winny, dodać tymianek i resztę soli. Zagotować. Dodać marchewkę. Przykryć, zmniejszyć gaz. Gotować godzinę i 15 minut na wolnym ogniu, aż cielęcina będzie gotowa. Przenieść mięso, marchewkę i pieczarki na półmisek. Sos gotować, aż zostanie go ok. 1/4 szklanki. Polać mięso sosem.
;
Paprykarz jajeczny
Składniki: 2-3 spore cebule, 1 kg świeżej kolorowej papryki, małe opakowanie pomidorów w zalewie lub przecieru pomidorowego, 6-8 jajek ugotowanych na twardo, 1-2 ostre papryczki (lub spora szczypta ostrej papryki w proszku), oliwa lub olej słonecznikowy, sól i pieprz, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, garść posiekanych ziół (szczypiorek, kolendra)
Wykonanie: cebule posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz rozgniecione widelcem pomidory w zalewie, dusić na małym ogniu do chwili, gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Jajka obrać i pokroić na cząstki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i suto posypać ziołami. Pasuje do chleba albo ziemniaków.
Przysmak leśniczego
Składniki: 40 dag kaszy gryczanej (4 torebki), 1/2 pieczonego lub duszonego dużego kurczaka, 2 cebule, 20 dag pieczarek, sok z cytryny, łyżeczka suszonych ziół (majeranek, tymianek, zioła prowansalskie), 5 łyżek oleju, przyprawa warzywna lub do zup w płynie, sól, pieprz
Wykonanie: kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy, dokładnie odsączyć i wymieszać z trzema łyżkami oleju. Pieczarki oczyścić, cienko poszatkować i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu, dodać pieczarki i dusić do miękkości na małym ogniu. Mięso obrać ze skórki i oddzielić od kości, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i pieczarek razem z kaszą i ziołami. Wymieszać na małym ogniu, ewentualnie doprawić.
Gulasz wołowy z groszkiem
Składniki: 50 dag wołowiny z rostbefu, duża cebula, 25 dag pieczarek, 1/2 szklanki wody, szklanka soku pomidorowego, puszka zielonego groszku konserwowego, mąka krupczatka zmieszana z solą, pieprzem i papryką, smalec i olej (pół na pół) do smażenia, zielenina
Wykonanie: pokrojone w drobną kostkę mięso obsypać mąką oraz przyprawami i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zasmażyć razem przez 5 minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone pieczarki, podlać sokiem pomidorowym, dodać odsączony groszek i, jeśli trzeba, całość doprawić do smaku. Kiedy pozostałe składniki gulaszu będą miękkie, rozłożyć porcje do kamionkowych kokilek, a przed podaniem obficie posypać zieleniną.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl
Zbiór przepisów w oparciu o następujące pozycje książkowe:
"Warzywa", Hanna Szymanderska, Oficyna Wydawnicza Multico, Warszawa 2010
"Potęga warzyw", pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005
"Kuchnia polska", Małgorzata Caprari, wyd. Bauer-Weltbild Media, Warszawa 2007
"Kuchnia polska. 1001 przepisów", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2008