Kuchnia na chłody: sycące i pyszne dania jednogarnkowe
Gulasz z grochu
Są smakowite, pożywne, rozgrzewają i zasycają na długo. To świetny pomysł na posiłek jesienią i zimą. Gdy robi się chłodno, warto postawić na dania jednogarnkowe. Oto kilka propozycji.
Składniki: 200 g suchego grochu, 3 łyżki oleju, 2 duże cebule, 200 g pieczarek, szklanka bulionu, 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
Wykonanie: groch umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia gotować w wodzie, w której się moczył, przez ponad 60 minut. W rondlu rozgrzać olej, lekko zrumienić na nim drobno pokrojone cebule, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Chwilę smażyć, mieszając, po czym dodać odsączony groch, wlać bulion, wino i przecier pomidorowy. Dodać listki laurowe i oregano, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem 20-30 minut.
;