Leczo w wersji light
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 5 pomidorów,
- cukinia,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 1/2 papryczki chili,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 250 g pieczarek,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- zioła: bazylia, oregano, majeranek, estragon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebule pokrój w piórka, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, papryki i cukinię pokrój w kosteczkę, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć czosnek wraz z cebulą i delikatnie podsmaż, a następnie wrzuć papryczkę chili. Kiedy cebulka przybierze złoty kolor, dodaj paprykę i cukinię, następnie zwiększ ogień i gotuj wszystko przez pięć minut, co chwilę mieszając zawartość garnka. Następnie dodaj pieczarki, sól, pieprz oraz słodką paprykę do smaku i gotuj przez 15 minut, nadal od czasu do czasu mieszając warzywa. Na koniec dorzuć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wsyp odrobinę ostrej papryki i suszone zioła. Niech garnek zostanie na ogniu jeszcze przez 15-20 minut, a po tym czasie możesz już pałaszować pyszne leczo w wersji light.