Przepisy na dania jednogarnkowe

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Szybko, łatwo i pysznie

Obraz
© Shutterstock.com

Dania jednogarnkowe to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. To świetna opcja dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego dania obiadowego. Jeżeli lubisz prostotę i pomysłowość w kuchni, to mamy dla ciebie kilka propozycji na dania jednogarnkowe. Wypróbuj je wszystkie!

/ 5Udka kurczaka pieczone z warzywami

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 400 g pomidorów koktajlowych (najlepiej razem z gałązkami),
  • 2 pietruszki,
  • 4 marchewki,
  • seler,
  • 250 g pieczarek.
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • suszone pomidory w zalewie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Przygotowanie obiadu zacznij od marynaty. Olej wymieszaj z 7-9 pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, posiekanymi liśćmi bazylii oraz łyżeczką pieprzu i solą do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzyj udka i umieść je w dużej misce, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Kiedy udka marynują się, ziemniaki umyj, obierz, a następnie pokrój na mniejsze części (wielkości orzecha włoskiego).
Zamarynowane udka oprósz solą i poukładaj w naczyniu żaroodpornym, a do pozostałej w miseczce marynaty wrzuć ziemniaki, wymieszaj, a następnie dodaj do udek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 min. Kiedy udka lekko się przyrumienią, skrop je gorącą wodą, dodaj obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszki, pieczarki oraz seler, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po upływie pół godziny do naczynia dodaj pomidorki (najlepiej razem z gałązkami) i polej je sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Zamknij piekarnik i piecz wszystko jeszcze przez 20-25 minut, aż pomidorki popękają. I gotowe!

/ 5Leczo w wersji light

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 czerwone papryki,
  • 5 pomidorów,
  • cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 250 g pieczarek,
  • ostra papryka,
  • słodka papryka,
  • zioła: bazylia, oregano, majeranek, estragon,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Cebule pokrój w piórka, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, papryki i cukinię pokrój w kosteczkę, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć czosnek wraz z cebulą i delikatnie podsmaż, a następnie wrzuć papryczkę chili. Kiedy cebulka przybierze złoty kolor, dodaj paprykę i cukinię, następnie zwiększ ogień i gotuj wszystko przez pięć minut, co chwilę mieszając zawartość garnka. Następnie dodaj pieczarki, sól, pieprz oraz słodką paprykę do smaku i gotuj przez 15 minut, nadal od czasu do czasu mieszając warzywa. Na koniec dorzuć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wsyp odrobinę ostrej papryki i suszone zioła. Niech garnek zostanie na ogniu jeszcze przez 15-20 minut, a po tym czasie możesz już pałaszować pyszne leczo w wersji light.

/ 5Chakalaka

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • imbir,
  • łyżeczka curry,
  • papryczka chili,
  • zioła: tymianek, majeranek i bazylia,
  • 3 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • pomidory z puszki,
  • puszka zielonego groszku.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pięciocentymetrowy korzeń imbiru obierz przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce – połowę wrzuć do garnka, a drugą część odłóż. Teraz wrzuć pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili (bez pestek), suszone zioła oraz carry i wymieszaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć ją do garnka i chwilę podsmaż. Teraz dodaj pokrojone w kostkę papryki, sól i pieprz oraz resztę startego imbiru, zamieszaj całość i smaż przez ok. 5 min. Pod sam koniec gotowania dodaj pomidory oraz groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Smacznego!

/ 5Chłopski garnek pełen pyszności

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 ziemniaki,
  • duża marchewka,
  • pomidory z puszki,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 250 g ulubionej kiełbasy,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe,
  • ostra i słodka papryka,
  • zioła: majeranek, tymianek, estragon, oregano,
  • sól do smaku,
  • olej.

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, paprykę pokrój w niewielkie paseczki, a cebulę w piórka, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a kiełbasę, obraną marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulkę, a kiedy przybiorą złoty kolor, wrzuć kiełbasę i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, marchewkę, pieczarki i paprykę. Poczekaj, aż mięso zbrązowieje, dopraw je solą, ostrą oraz słodką papryką i ziołami, 2 liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu. Do garnka wrzuć ziemniaki, pomidory z puszki i dolej tyle wody, by zakryła zawartość garnka. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie i podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary