Szybko, łatwo i pysznie
Dania jednogarnkowe to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. To świetna opcja dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego dania obiadowego. Jeżeli lubisz prostotę i pomysłowość w kuchni, to mamy dla ciebie kilka propozycji na dania jednogarnkowe. Wypróbuj je wszystkie!
Udka kurczaka pieczone z warzywami
- 1 kg udek z kurczaka,
- 5 dużych ziemniaków,
- 400 g pomidorów koktajlowych (najlepiej razem z gałązkami),
- 2 pietruszki,
- 4 marchewki,
- seler,
- 250 g pieczarek.
- 8 łyżek oleju rzepakowego,
- suszone pomidory w zalewie,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotowanie obiadu zacznij od marynaty. Olej wymieszaj z 7-9 pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, posiekanymi liśćmi bazylii oraz łyżeczką pieprzu i solą do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzyj udka i umieść je w dużej misce, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Kiedy udka marynują się, ziemniaki umyj, obierz, a następnie pokrój na mniejsze części (wielkości orzecha włoskiego).
Zamarynowane udka oprósz solą i poukładaj w naczyniu żaroodpornym, a do pozostałej w miseczce marynaty wrzuć ziemniaki, wymieszaj, a następnie dodaj do udek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 min. Kiedy udka lekko się przyrumienią, skrop je gorącą wodą, dodaj obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszki, pieczarki oraz seler, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po upływie pół godziny do naczynia dodaj pomidorki (najlepiej razem z gałązkami) i polej je sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Zamknij piekarnik i piecz wszystko jeszcze przez 20-25 minut, aż pomidorki popękają. I gotowe!
Leczo w wersji light
- 4 czerwone papryki,
- 5 pomidorów,
- cukinia,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 1/2 papryczki chili,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 250 g pieczarek,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- zioła: bazylia, oregano, majeranek, estragon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebule pokrój w piórka, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, papryki i cukinię pokrój w kosteczkę, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć czosnek wraz z cebulą i delikatnie podsmaż, a następnie wrzuć papryczkę chili. Kiedy cebulka przybierze złoty kolor, dodaj paprykę i cukinię, następnie zwiększ ogień i gotuj wszystko przez pięć minut, co chwilę mieszając zawartość garnka. Następnie dodaj pieczarki, sól, pieprz oraz słodką paprykę do smaku i gotuj przez 15 minut, nadal od czasu do czasu mieszając warzywa. Na koniec dorzuć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wsyp odrobinę ostrej papryki i suszone zioła. Niech garnek zostanie na ogniu jeszcze przez 15-20 minut, a po tym czasie możesz już pałaszować pyszne leczo w wersji light.
Chakalaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- imbir,
- łyżeczka curry,
- papryczka chili,
- zioła: tymianek, majeranek i bazylia,
- 3 marchewki,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- pomidory z puszki,
- puszka zielonego groszku.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pięciocentymetrowy korzeń imbiru obierz przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce – połowę wrzuć do garnka, a drugą część odłóż. Teraz wrzuć pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili (bez pestek), suszone zioła oraz carry i wymieszaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć ją do garnka i chwilę podsmaż. Teraz dodaj pokrojone w kostkę papryki, sól i pieprz oraz resztę startego imbiru, zamieszaj całość i smaż przez ok. 5 min. Pod sam koniec gotowania dodaj pomidory oraz groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Smacznego!
Chłopski garnek pełen pyszności
- 4 ziemniaki,
- duża marchewka,
- pomidory z puszki,
- 250 g pieczarek,
- 200 g mięsa mielonego,
- 250 g ulubionej kiełbasy,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe,
- ostra i słodka papryka,
- zioła: majeranek, tymianek, estragon, oregano,
- sól do smaku,
- olej.
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, paprykę pokrój w niewielkie paseczki, a cebulę w piórka, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a kiełbasę, obraną marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulkę, a kiedy przybiorą złoty kolor, wrzuć kiełbasę i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, marchewkę, pieczarki i paprykę. Poczekaj, aż mięso zbrązowieje, dopraw je solą, ostrą oraz słodką papryką i ziołami, 2 liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu. Do garnka wrzuć ziemniaki, pomidory z puszki i dolej tyle wody, by zakryła zawartość garnka. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie i podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!