Frytki z piekarnika
Frytki wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Zamiast smażyć, możesz upiec je w piekarniku – będą wyśmienitą przekąską.
Składniki:
- 70 dkg ziemniaków (typ C),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ulubione zioła suszone,
- sól,
- ketchup lub sos czosnkowy.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w słupki, a następnie przełóż je do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie odsącz je na sitku i w razie potrzeby osusz ręcznikiem papierowym. Ziemniaki przesyp do suchej miski, dodaj olej oraz zioła i dokładnie wymieszaj. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia i wysyp na nią frytki. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, a po tym czasie włącz termoobieg i piecz jeszcze przez 10 minut. Tym sposobem frytki będą chrupiące na zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Przed podaniem posyp je solą i zajadaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.