Perfekcyjne frytki nie tylko z ziemniaków

Frytka frytce nierówna i potwierdzi to każdy, kto spróbował ziemniaka przygotowanego, jak to czynią w Belgii - z chrupiącą skórką i mięsistym wnętrzem z dodatkiem pysznego sosu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Frytki godne mistrzowskiej kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Dla wielu przygotowanie frytek nie jest żadną filozofią, jednak frytka frytce nierówna i potwierdzi to każdy, kto spróbował ziemniaka przygotowanego - jak to czynią w Belgii - z chrupiącą skórką i mięsistym wnętrzem z dodatkiem pysznego sosu.

Cieszące się złą opinią jedzenie typu fast food zaczyna zdradzać nowe, lepsze oblicze i zwiększa się grono osób chcących nawet w tych szybkich daniach odnaleźć wyjątkowe doznania. Wyrafinowana może okazać się nawet z pozoru prozaiczna frytka.

/ 8Frytka narodowa!

Obraz
© 123RF.COM

Czekolada, piwo i frytki - z tych trzech jakże popularnych przysmaków słynie królestwo Belgii. Jednak to właśnie prosta potrawa z ziemniaka jest najbardziej kojarzona z krajem Beneluksu, uważanego za ich ojczyznę. 21 lipca Belgowie obchodzą narodowe święto, podczas którego chętnie sięgają po swoją smakowitą chlubę. Warto dodać, że za narodową potrawę uważane są tam właśnie frytki serwowane razem z owocami morza (tradycyjnie powinny to być omułki).

Co do rodowodu popularnej przekąski innego zdania jest część Francuzów, w czym utwierdza ich termin "french fries" w angielskojęzycznym słownictwie. Faktem jest, że to jednak głównie we francuskojęzycznej, walońskiej części Belgii od średniowiecza smażono podłużnie krojone ziemniaki, których sława okrążyła cały świat. Tradycyjnie przyrządzano je na wołowym tłuszczu. Niektórzy tradycjonaliści do tej pory nie wyobrażają sobie "wrzucenia" ziemniaka do oleju roślinnego.

Już na pierwszy rzut oka można odróżnić frytkę belgijską od tej najczęściej spotykanej. Ta omawiana jest zdecydowanie grubsza i ma nieregularny kształt. Forma jest bardzo ważna, ale nie z powodów estetycznych, tylko ze względu na sposób uzyskania pożądanego smaku. Grubiej cięte kawałki tak łatwo się nie wysuszą i będą cieszyć mięsistym wnętrzem. Poza tym nie wchłoną takiej ilości tłuszczu, co identyczna ilość ziemniaków, ale pokrojona na cieńsze frytki.

/ 8Do dwóch razy sztuka

Obraz
© 123RF.COM

W Belgii, gdzie frytki są bardzo popularne, rozwinęła się metoda smażenia ziemniaków, mająca ogromne znaczenie dla osiąganego smaku. Mniej ważny jest w niej rodzaj oleju, jakiego się używa, ale znaczący jest tu fakt, iż trzeba na nim smażyć frytki dwukrotnie. Najpierw wrzuca się pokrojone ziemniaki do garnka z rozgrzanym olejem i czeka, aż wypłyną na wierzch. Na tym etapie chodzi o pewnego rodzaju blanszowanie, żeby ziemniak nadal był surowy, ale ma wytworzyć się na nim skórka. Po około 7 minutach wyciąga się frytki, daje im się "odetchnąć" na ręczniku papierowym, maksymalnie pół godziny, i ponownie wrzuca do jeszcze bardziej rozgrzanego oleju, pozostawiając w nim do uzyskania pożądanego koloru. Jeśli dysponujemy specjalistycznym termometrem, to za pierwszym razem tłuszcz powinien mieć ok. 160 stopni C, a potem ok. 190 stopni C. Co ważne, zdaniem Belgów do frytek najlepiej nadają się odmiany ziemniaków Bintje albo Russet.

/ 8Frytki z sosem

Obraz
© 123RF.COM

Od tego "jak" nie mniej ważne jest "z czym" serwuje się frytki. W Polsce uważane są za dodatek, dlatego co najwyżej posypuje się je solą lub skrapia ketchupem. Jednak tam, skąd frytki pochodzą, jest zupełnie inaczej.

Jeden z głównych bohaterów kultowego amerykańskiego filmu "Pulp Fiction", opowiadając swoje wrażenia z wizyty m.in. w Holandii, zaskoczony jest tym, że frytki jedzone są tam z majonezem, a nie z ketchupem. Cóż, być może dzielimy z Amerykanami część kulinarnych upodobań, ale rzeczywiście w europejskich krajach, gdzie frytki cieszą się największą popularnością, jedzone są z majonezem lub sosami, których jest on głównym składnikiem. W Belgii i Holandii, gdzie najłatwiej znaleźć miejsca serwujące frytki, smażalnie prezentują zdające się nie mieć końca listy sosów, mogące nadać daniu wyjątkowy charakter.

/ 8Frytki z batatów

Obraz
© 123RF.COM

Zdrowszą i nieco bardziej słodszą wersją frytek są te zrobione z batatów. Pieczone w piecu, z dodatkiem ostrej papryki to pyszna domowa przekąska.

Dwa bataty należy umyć i obrać, a następnie pokroić w słupki i przełożyć do miski. Skropić oliwą (ok. 4 łyżki), dodać 4 zmiażdżone ząbki czosnku, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość wysypać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (opcja termoobieg) przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.

/ 8Frytki z pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Frytki można przygotować również z korzenia pietruszki. Kilka pietruszek wystarczy obrać i pokroić w słupki, a następnie w misce wymieszać z łyżką oleju, oprószyć dla smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać i przełożyć na blachę (tak, aby na siebie nie nachodziły). Piec przez około kwadrans w 180 stopniach C, aż ładnie się zrumienią.

/ 8Frytki z cukinii

Obraz
© Shutterstock.com

Dla ciekawych nowych smaków polecamy natomiast panierowane frytki z cukinii. Sporą cukinię należy pokroić w słupki (bez gniazd nasiennych), a następnie obtoczyć w jajku i panierce (z bułki tartej z ziołami i parmezanem lub zdrowiej z otrębów). Frytki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na termoobiegu. Piec około 25 minut.

/ 8Frytki z marchewki

Obraz
© 123RF.COM

W odróżnieniu od zwykłych frytek te z marchewki w 100 gramach mają tylko około 55 kalorii. Marchewkę należy obrać i pokroić w długie słupki o boku około pół centymetra. Następnie lekko je posolić i piec w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez około 8 minut. Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, ale można je także zabrać np. do pracy i chrupać w ciągu dnia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce