Zapiekanki
Domowe będą znacznie smaczniejsze, bo możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki.
Składniki:
- długa bagietka,
- 20 dkg pieczarek,
- masło,
- 2 czerwone cebule,
- 20 dkg żółtego sera,
- kilka listków świeżej bazylii,
- suszone oregano i estragon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, a cebule obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z pieczarkami na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Dwie łyżki masła wymieszaj z suszonymi ziołami i posiekaną bazylią. Bagietkę podziel na trzy części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj je masłem z przyprawami, połóż pieczarki i posyp startym serem. Każdą zapiekankę oprósz ulubionymi ziołami i poukładaj na wierzchu kilka piórek cebuli. Tak przygotowane bagietki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. W tym czasie ser roztopi się, a bułka będzie chrupiąca. Smacznego!