Domowy kebab
Składniki:
- 6 chlebków pita,
- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa kebab-gyros,
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- słodka papryka w proszku,
- sól i pieprz,
- kapusta pekińska,
- 3 pomidory,
- ogórek,
- czerwona cebula,
- olej rzepakowy,
- sos czosnkowy,
- sos chili.
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz przyprawą, ulubionymi ziołami, dodaj czosnek oraz polej dwiema łyżkami oleju. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kapustę posiekaj, warzywa pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim kurczaka. Chlebki pitra przekrój w poprzek (nie krój ich do końca – zrób kieszonkę) i podgrzej przez chwilę w piekarniku. Następnie wnętrze pieczywa posmaruj sosem czosnkowym, sosem chili, dodaj mięso i do środka włóż warstwami warzywa i mięso. Wierzch ponownie polej sosem czosnkowym i gotowe. Smacznego!