Tarta ze szpinakiem
Tartę, czyli ciasto z dodatkiem różnych warzyw można przygotować również bez mąki, co od razu obniża wartość kaloryczną potrawy. Potrzebujemy: puszkę białej fasoli, jedno jajko, pięć łyżek otrębów owsianych, łyżkę oliwy, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół kulki mozzarelli light, jednego pomidora i paczkę mrożonego szpinaku (około 400 gramów). Fasolę dokładnie miksujemy, dodajemy jajko, otręby oliwę i proszek do pieczenia. Mieszamy i lekko solimy. Ciasto powinno być dość zwarte. Rozkładamy je w formie. Szpinak gotujemy kilka minut ze szczyptą soli. Dokładnie odciskamy, układamy na cieście, na szpinaku rozkładamy plasterki pomidora i mozzarelli. Zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około pół godziny. Jedna porcja takiej tarty to około 165 kcal.