Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Zdrowie i smak skryty w nasionkach
Przez wielu uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Te małe ziarenka stanowią cenne źródło kilkunastu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Przedstawiamy zalety spożywania tego egzotycznego dodatku do dań i podpowiadamy, jak praktycznie wykorzystać je w kuchni.
Uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Pozyskiwane są z szałwii hiszpańskiej - rośliny charakterystycznej dla terenów Meksyku i Gwatemali. W jej owocach skrywają się owalne nasiona, zwane nasionami chia. Na długo przed popularnością chia w Stanach Zjednoczonych i Europie, zalety ich konsumpcji docenili członkowie plemienia Nahua w środkowym Meksyku. Tuż po fasoli i kukurydzy, są najważniejszą dla Azteków uprawą i podstawowym składnikiem diety.
Stanowią cenne źródło wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Podkreśla się, że zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, dostarczają większe dawki żelaza niż szpinak, a w swoim składzie mają więcej wapnia niż mleko. Przedstawiamy zalety spożywania tego egzotycznego dodatku do dań i podpowiadamy, jak praktycznie wykorzystać go w kuchni.