Przekąski do 200 kalorii
Zdrowy tryb życia wymaga jedzenia pięciu posiłków dziennie. Jednak pracując czy intensywnie się ucząc nie zawsze jesteśmy w stanie tak zaplanować dzień, by przestrzegać tej zasady. Dlatego też często ratujemy się przekąskami. Pamiętajmy jednak, że nawet jeden mały batonik może zawierać aż 500 kcal. Dlatego też zawsze warto przygotować sobie przekąski, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i co równie ważne, nietuczące. Oto nasze propozycje przekąsek zawierających maksymalnie 200 kcal.
Smaczna dieta
Zdrowy tryb życia wymaga jedzenia pięciu posiłków dziennie. Jednak pracując czy intensywnie się ucząc, nie zawsze jesteśmy w stanie tak zaplanować dzień, by przestrzegać tej zasady. Dlatego też często ratujemy się przekąskami. Pamiętajmy jednak, że nawet jeden mały batonik może zawierać aż 500 kcal. Dlatego też zawsze warto przygotować sobie przekąski, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i co równie ważne, nietuczące. Oto nasze propozycje - każda z nich zawiera maksymalnie 200 kcal.
Czipsy z jarmużu
Jarmuż to niedoceniane warzywo, a szkoda, bo zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Warto przekonać się o tym samem, przygotowując czipsy. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Kilka listków jarmużu dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy liście na mniejsze kawałki. Przekładamy jarmuż do miski, posypujemy solą morską, skrapiamy oliwą i odstawiamy na kilka minut. Następnie pieczemy w piekarniku przez kilka minut, aż liście zrobią się chrupiące. Ta przekąska ma niecałe 80 kcal.
Frytki z marchewki
W odróżnieniu od zwykłych frytek te z marchewki w 100 gramach mają tylko około 55 kalorii. Przygotowanie marchewkowych frytek jest dziennie proste. Marchewkę obieramy i kroimy w długie słupki o boku około pół centymetra. Następnie lekko je solimy i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez około 4-5 minut. Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, ale można je także zabrać np. do pracy i chrupać w ciągu dnia.
Sałatka Caprese
Ta popularna sałatka, przygotowana z mozzarellą light, zamiast zwykłej to tylko 185 kcal na porcję. Potrzebujemy: średniego pomidora, łyżeczkę oliwy z oliwek, pół kulki lekkiej mozzarelli i kilka listków bazylii. Pomidora kroimy w plasterki, podobnie mozzarellę. Mieszamy warzywa z serem, polewamy oliwą, dodajemy szczyptę soli i listki bazylii. Potrawa banalna, ale bardzo smaczna, sycąca i niskokaloryczna. Jeszcze bardziej efektowniej prezentować się będzie, gdy wybierzemy małe kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i całość podamy w formie szaszłyków.
Otrębowy omlet z białek
Ten omlet to kolejne danie bardzo sycące, ale zawierające tylko około 140 kcal. Najpierw przygotowujemy jajka, oddzielając białka od żółtek. Lekko ubijamy białka na pianę. Dodajemy do nich łyżkę otrębów owsianych i łyżkę otrębów żytnich. Do tego wsypujemy trzy łyżki posiekanej zielonej pietruszki i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiamy na kilka minut, by otręby lekko namokły. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową, przystosowaną do smażenie bez tłuszczu. Smażymy omlet dwie minuty, następnie delikatnie przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy. Można przybrać np. melonem czy innymi owocami. Świetnie smakuje również z kremowym serkiem o niskiej zawartości tłuszczu, odrobiną łososia i koperkiem.
Czipsy ze słodkich ziemniaków
Miłośnicy czipsów dbający o swoją wagę nie muszą rezygnować z tego smakołyku. Powinni jednak zrobić sobie czipsy samodzielnie - właśnie ze słodkich ziemniaków. Bataty obieramy ze skórki, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kuchennej mandolinie na cienkie plasterki. Jeśli nie mamy mandoliny możemy kroić nożem jak najcieniej się da. W brytfance rozkładamy papier do pieczenia, układamy bataty, lekko skrapiamy oliwą i solimy. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ta przekąska ma jedynie 136 kalorii.
Tarta ze szpinakiem
Tartę, czyli ciasto z dodatkiem różnych warzyw można przygotować również bez mąki, co od razu obniża wartość kaloryczną potrawy. Potrzebujemy: puszkę białej fasoli, jedno jajko, pięć łyżek otrębów owsianych, łyżkę oliwy, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół kulki mozzarelli light, jednego pomidora i paczkę mrożonego szpinaku (około 400 gramów). Fasolę dokładnie miksujemy, dodajemy jajko, otręby oliwę i proszek do pieczenia. Mieszamy i lekko solimy. Ciasto powinno być dość zwarte. Rozkładamy je w formie. Szpinak gotujemy kilka minut ze szczyptą soli. Dokładnie odciskamy, układamy na cieście, na szpinaku rozkładamy plasterki pomidora i mozzarelli. Zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około pół godziny. Jedna porcja takiej tarty to około 165 kcal.
Krewetki tygrysie z czosnkiem i pietruszką
Owoce morza z zasady są niskokaloryczne, a stanowić mogą znakomitą przekąskę. Krewetki tygrysie zawierają wiele białka, a praktycznie nie ma w nich tłuszczu. Do tego dania potrzebujemy sześć krewetek, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki natki pietruszki i łyżeczkę oleju rzepakowego. Posiekany czosnek smażymy chwilę na oleju. Dodajemy krewetki i smażymy z dwóch stron przez ok. 3-4 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i szczyptę soli morskiej. Takie danie zawiera jedynie 150 kcal.
Deser z jogurtu greckiego
Osoby lubiące jogurt z pewnością pokochają tę przekąskę. Jogurtowe ciasteczka zawierają jedynie 155 kcal, a w dodatku są bardzo energetyczne. Potrzebne nam będą: jogurt grecki light, łyżka masła orzechowego, odrobina cukru trzcinowego lub słodzika, ekstrakt waniliowy (pół łyżeczki) i kulki z gorzkiej czekolady. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wykładamy do pojemniczków i zjadamy, gdy mamy na to ochotę.
Jogurt grecki doskonale smakuje również z domową granolą i musem z sezonowych owoców. Podany w ozdobnym słoiku to jednocześnie bardzo ładny deser.
AD/mp/WP Kuchnia