Ketchup
Ten ze sklepu nierzadko ma w sobie sporo zbędnego cukru i mnóstwo konserwantów. W propozycji domowej słodzimy go jedynie dla smaku.
Składniki: 1 kg aromatycznych pomidorów, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili (w wersji łagodnej pominąć), 2 łyżki musztardy, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Ćwiartki przełożyć do większego garnka, zblendować. Zagotować, a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i papryczkę. Po chwili doprawić octem, cukrem i oliwą, a także solą i pieprzem. Całość gotować ok. 10 minut, zblendować i gotować jeszcze 30-40 minut. Ketchup zachowuje świeżość do 10 dni.