Ukryty cukier - w tych produktach jest go najwięcej
Na nic diety odchudzającej i rygorystyczne ćwiczenia, jeśli w naszym jadłospisie nadal są produkty, które mają w swoim składzie spore ilości cukru. Według WHO spożycie tego słodkiego dodatku nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zastosowanie się do tych zaleceń może być trudne, ponieważ etykiety produktów spożywczych są często mylące. Cukier ukryty to jedna z najgroźniejszych pułapek. Oto lista produktów, w których pojawia się najczęściej. Dla zdrowia i lepszego samopoczucia lepiej znacznie je ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z codziennego menu.
Cukier nie tylko w słodyczach
Na nic diety odchudzającej i rygorystyczne ćwiczenia, jeśli w naszym jadłospisie nadal są produkty, które mają w swoim składzie spore ilości cukru. Według WHO spożycie tego słodkiego dodatku nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zastosowanie się do tych zaleceń może być trudne, ponieważ etykiety produktów spożywczych są często mylące. Cukier ukryty to jedna z najgroźniejszych pułapek. Oto lista produktów, w których pojawia się najczęściej. Dla zdrowia i lepszego samopoczucia lepiej znacznie je ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z codziennego menu.
Jogurty owocowe
Przez wielu uważane za doskonały pomysł na jedną z pięciu porcji owoców dziennie. Niestety, produkty z bananami, truskawkami czy mango na etykiecie to najczęściej bomba kaloryczna - zdarza się, że małe opakowanie ma tyle samo cukru co baton czy kawałek ciasta z kremem.
Zawierają też sporo dodatków zapachowych i smakowych, które spożywane w nadmiarze przez dłuższy okres czasu mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne.
Pakowane sałatki z gotowymi sosami
Sałatka na wynos w barach szybkiej obsługi lub pojemniczki dostępne w większości supermarketów to złudny wybór zdrowej przekąski. Skład gotowego sosu sałatkowego to utrapienie wielu dietetyków, bowiem znajdują się w nim spore ilości zbędnego cukru, a także soli. Ponadto najczęściej powstają one na bazie majonezu przez co ich wartość kaloryczna wzrasta i negatywnie wpływa na poziom cholesterolu.
Muesli
Osoby, które chcą zdrowiej się odżywiać często zamieniają ulubione płatki kukurydziane na muesli. Nie jest to zawsze wybór lepszy, ponieważ gotowe mieszanki również w swoim składzie mogą mieć zbędny cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie domowej śniadaniowej przekąski np. z uprażonych orzechów, płatków owsianych, pestek dyni, rodzynek lub suszonej żurawiny.
Pieczywo paczkowane
Pokrojone i z dłuższym terminem przydatności do spożycia. Paczkowane pieczywo kusi, ponieważ znacznie ułatwia robienie zakupów w codziennej gonitwie. Niestety, porcjowany i zapakowany w folię chleb jest naszpikowany spulchniaczami, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. W jego składzie znajduje się również znacznie więcej cukru niż w tradycyjnym bochenku.
Koktajle mleczno-owocowe
Popularne smoothies, a także napoje mleczne o smaku kakao lub owoców to modne przekąski, które szybko zaspokajają głód. Nie zawierają jednak cennych wartości odżywczych, a spore ilości cukrów, barwników i aromatów, dlatego zazwyczaj pobudzają ochotę na dodatkowe łakocie. Jeśli marzy nam się owocowa, płynna przekąska lub mleczny napój, lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne zmiksowanie świeżych owoców z dodatkiem mleka np. roślinnego.
Banany
W przeciwieństwie do innych produktów z tej listy, banan zawiera cukry naturalne, ale to nadal spore zagrożenie dla zdrowia i figury. Owoc ten poleca się w ramach energetycznej przekąski, ale konsumowanie kilku bananów dziennie to prosta droga do nadwagi. Innym owocem na który warto zwrócić uwagę pod względem zawartości cukru są winogrona. 7 warzyw najlepszych na odchudzanie
Sos barbecue i ketchup
W sezonie grillowym te dwa produkty to nieodłączny dodatek do kiełbasek, karkówki i żeberek. Doskonale podkreślają smak mięsnych dań, ale jednocześnie dostarczają spore ilości słodkiego dodatku oraz soli. Łyżka ketchupu może zawierać nawet pół łyżeczki cukru.
Korzystając z gotowych mieszanek przypraw do marynowania mięs również warto sprawdzić, czy w ich składzie nie ma ukrytego cukru.
Masło orzechowe
To zdrowsza alternatywa dla kremów czekoladowych czy konfitur. Niestety, również w składzie masła orzechowego znajduje się ukryty cukier, który sprawia, że spożywamy znacznie więcej tego słodkiego składnika.
Podobnie jak w przypadku wcześniejszych produktów, także kupując masło orzechowe należy czytać etykiety. Wersję bez dodatku cukru najłatwiej znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.
Produkty typu light
I na koniec klasyk, który spędza sen z powiek dietetykom i specjalistom ds. żywienia. Produkt z hasłem "light" na opakowaniu (lub hasłami w stylu "bez tłuszczu", "odtłuszczone", "0 % fats") ma mniej wspomnianych tłuszczów, ale za to w jego składzie znajduje się bardzo dużo węglowodanów, a także ulepszaczy smaku. Aby uniknąć takiego ukrytego cukru i zapewnić sobie urozmaicony jadłospis lepiej sięgać po tradycyjne produkty, np. w wersji półtłustej.
mp/WP Kuchnia