Proste przepisy na domowe wersje popularnych dodatków

Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale spożywając regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.

Obraz

/ 9Domowe zamiast ze sklepu

Obraz
© flickr.com

Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale jedząc regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.

/ 9Pesto

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z włoskich przysmaków coraz chętniej dodawany do makaronów na szybki obiad. Wystarczy kilka składników, aby przygotować go w domu. Nada się również do posmarowania grzanek i doprawienia sałatki.

Składniki: 1 ząbek czosnku, pęczek pietruszki, pęczek bazylii, garść pestek słonecznika lub orzeszków piniowych, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 70 g startego parmezanu.

Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę, zieleninę posiekać. Pestki lub orzeszki uprażyć na suchej patelni. Następnie wszystko wrzucić do blendera, dolać oliwę i zmiksować. Do zmiksowanej pasty dodać starty parmezan i całość dokładnie wymieszać.

/ 9Majonez

/ 9Sos serowy do nachosów

Obraz

Składniki: 4 łyżeczki masła, 1/4 szklanki mąki, 2 szklanki zimnego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz cayenne, 200 g sera cheddar.

Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Doprawić gałką i pieprzem, gotować na wolnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, dodawać partiami ser i gotować jeszcze kilka minut, raz po raz mieszając, aby całość miała aksamitną konsystencję.

Nachosy również zamiast kupować, można przygotować samodzielnie: prosty przepis na pełnoziarniste nachosy.

/ 9Prażona cebulka

Obraz
© 123RF.COM

To nieodłączny element hot dogów, ale również sałatek czy dań obiadowych.

Składniki: 2 duże cebule, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli, olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: cebule obrać i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do miski i posypać solą. Odstawić na godzinę. Dodać połowę mąki i zamieszać. Rozgrzać olej. Przed smażeniem cebulkę wymieszać z pozostałą mąką, smażyć na złoto. Wyciągać łyżką cedzakowa na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Cebulkę przechowywać w zamkniętym i suchym pojemniku.

/ 9Ketchup

Obraz
© 123RF.COM

Ten ze sklepu nierzadko ma w sobie sporo zbędnego cukru i mnóstwo konserwantów. W propozycji domowej słodzimy go jedynie dla smaku.

Składniki: 1 kg aromatycznych pomidorów, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili (w wersji łagodnej pominąć), 2 łyżki musztardy, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Ćwiartki przełożyć do większego garnka, zblendować. Zagotować, a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i papryczkę. Po chwili doprawić octem, cukrem i oliwą, a także solą i pieprzem. Całość gotować ok. 10 minut, zblendować i gotować jeszcze 30-40 minut. Ketchup zachowuje świeżość do 10 dni.

/ 9Tzatziki

Obraz
© 123RF.COM

Specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu.

Składniki: 600 g jogurtu greckiego, 200 g ogórków świeżych, 60 ml oliwy z oliwek, 10 g koperku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka ouzo, sól, pieprz biały do smaku.

Przygotowanie: ogórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, czosnek drobno pokroić, a koperek posiekać. W misce połączyć jogurt, odsączone z wody ogórki, koperek i czosnek. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Przed podaniem tzatziki można schłodzić w lodówce.

/ 9Gomasio - sól sezamowa

Obraz
© Fotolia

Zdrowsza alternatywa dla klasycznej soli kuchennej.

Składniki: 15 łyżeczek nasion sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie: na suchej i rozgrzanej patelni podprażyć sól. Następnie utrzeć ją w moździerzu. Podprażyć również sezam, uważając aby się nie spalił, a następnie też utrzeć w moździerzu. Wymieszać oba składniki, przesypać sól gomasio do suchego i zamykanego pojemnika. Najlepiej spożyć ją w ciągu dwóch tygodni.

/ 9Sos tatarski

Obraz
© 123RF.COM

Znakomity do nuggetsów lub dania typu fish&chips.

Składniki: 6 łyżek majonezu, 3 ogórki konserwowe, 1 łyżka kaparów, 2 łyżeczki musztardy, 1 szalotka, sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: ogórki i szalotkę posiekać. Rozdrobnić również kapary. Warzywa i jogurt połączyć w miseczce, doprawić musztardą, sokiem z cytryny (nie za dużo, aby sos nie był za kwaśny), solą i pieprzem.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki