Proste przepisy na domowe wersje popularnych dodatków

Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale spożywając regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.

Obraz

/ 9Domowe zamiast ze sklepu

Obraz
© flickr.com

Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale jedząc regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.

/ 9Pesto

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z włoskich przysmaków coraz chętniej dodawany do makaronów na szybki obiad. Wystarczy kilka składników, aby przygotować go w domu. Nada się również do posmarowania grzanek i doprawienia sałatki.

Składniki: 1 ząbek czosnku, pęczek pietruszki, pęczek bazylii, garść pestek słonecznika lub orzeszków piniowych, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 70 g startego parmezanu.

Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę, zieleninę posiekać. Pestki lub orzeszki uprażyć na suchej patelni. Następnie wszystko wrzucić do blendera, dolać oliwę i zmiksować. Do zmiksowanej pasty dodać starty parmezan i całość dokładnie wymieszać.

/ 9Majonez

/ 9Sos serowy do nachosów

Obraz

Składniki: 4 łyżeczki masła, 1/4 szklanki mąki, 2 szklanki zimnego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz cayenne, 200 g sera cheddar.

Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Doprawić gałką i pieprzem, gotować na wolnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, dodawać partiami ser i gotować jeszcze kilka minut, raz po raz mieszając, aby całość miała aksamitną konsystencję.

Nachosy również zamiast kupować, można przygotować samodzielnie: prosty przepis na pełnoziarniste nachosy.

/ 9Prażona cebulka

Obraz
© 123RF.COM

To nieodłączny element hot dogów, ale również sałatek czy dań obiadowych.

Składniki: 2 duże cebule, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli, olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: cebule obrać i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do miski i posypać solą. Odstawić na godzinę. Dodać połowę mąki i zamieszać. Rozgrzać olej. Przed smażeniem cebulkę wymieszać z pozostałą mąką, smażyć na złoto. Wyciągać łyżką cedzakowa na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Cebulkę przechowywać w zamkniętym i suchym pojemniku.

/ 9Ketchup

Obraz
© 123RF.COM

Ten ze sklepu nierzadko ma w sobie sporo zbędnego cukru i mnóstwo konserwantów. W propozycji domowej słodzimy go jedynie dla smaku.

Składniki: 1 kg aromatycznych pomidorów, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili (w wersji łagodnej pominąć), 2 łyżki musztardy, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Ćwiartki przełożyć do większego garnka, zblendować. Zagotować, a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i papryczkę. Po chwili doprawić octem, cukrem i oliwą, a także solą i pieprzem. Całość gotować ok. 10 minut, zblendować i gotować jeszcze 30-40 minut. Ketchup zachowuje świeżość do 10 dni.

/ 9Tzatziki

Obraz
© 123RF.COM

Specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu.

Składniki: 600 g jogurtu greckiego, 200 g ogórków świeżych, 60 ml oliwy z oliwek, 10 g koperku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka ouzo, sól, pieprz biały do smaku.

Przygotowanie: ogórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, czosnek drobno pokroić, a koperek posiekać. W misce połączyć jogurt, odsączone z wody ogórki, koperek i czosnek. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Przed podaniem tzatziki można schłodzić w lodówce.

/ 9Gomasio - sól sezamowa

Obraz
© Fotolia

Zdrowsza alternatywa dla klasycznej soli kuchennej.

Składniki: 15 łyżeczek nasion sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie: na suchej i rozgrzanej patelni podprażyć sól. Następnie utrzeć ją w moździerzu. Podprażyć również sezam, uważając aby się nie spalił, a następnie też utrzeć w moździerzu. Wymieszać oba składniki, przesypać sól gomasio do suchego i zamykanego pojemnika. Najlepiej spożyć ją w ciągu dwóch tygodni.

/ 9Sos tatarski

Obraz
© 123RF.COM

Znakomity do nuggetsów lub dania typu fish&chips.

Składniki: 6 łyżek majonezu, 3 ogórki konserwowe, 1 łyżka kaparów, 2 łyżeczki musztardy, 1 szalotka, sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: ogórki i szalotkę posiekać. Rozdrobnić również kapary. Warzywa i jogurt połączyć w miseczce, doprawić musztardą, sokiem z cytryny (nie za dużo, aby sos nie był za kwaśny), solą i pieprzem.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna