Proste przepisy na domowe wersje popularnych dodatków
Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale spożywając regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.
Domowe zamiast ze sklepu
Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale jedząc regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.
Pesto
To jeden z włoskich przysmaków coraz chętniej dodawany do makaronów na szybki obiad. Wystarczy kilka składników, aby przygotować go w domu. Nada się również do posmarowania grzanek i doprawienia sałatki.
Składniki: 1 ząbek czosnku, pęczek pietruszki, pęczek bazylii, garść pestek słonecznika lub orzeszków piniowych, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 70 g startego parmezanu.
Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę, zieleninę posiekać. Pestki lub orzeszki uprażyć na suchej patelni. Następnie wszystko wrzucić do blendera, dolać oliwę i zmiksować. Do zmiksowanej pasty dodać starty parmezan i całość dokładnie wymieszać.
Majonez
Sos serowy do nachosów
Składniki: 4 łyżeczki masła, 1/4 szklanki mąki, 2 szklanki zimnego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz cayenne, 200 g sera cheddar.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Doprawić gałką i pieprzem, gotować na wolnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, dodawać partiami ser i gotować jeszcze kilka minut, raz po raz mieszając, aby całość miała aksamitną konsystencję.
Nachosy również zamiast kupować, można przygotować samodzielnie: prosty przepis na pełnoziarniste nachosy.
Prażona cebulka
To nieodłączny element hot dogów, ale również sałatek czy dań obiadowych.
Składniki: 2 duże cebule, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli, olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie: cebule obrać i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do miski i posypać solą. Odstawić na godzinę. Dodać połowę mąki i zamieszać. Rozgrzać olej. Przed smażeniem cebulkę wymieszać z pozostałą mąką, smażyć na złoto. Wyciągać łyżką cedzakowa na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Cebulkę przechowywać w zamkniętym i suchym pojemniku.
Ketchup
Ten ze sklepu nierzadko ma w sobie sporo zbędnego cukru i mnóstwo konserwantów. W propozycji domowej słodzimy go jedynie dla smaku.
Składniki: 1 kg aromatycznych pomidorów, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili (w wersji łagodnej pominąć), 2 łyżki musztardy, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Ćwiartki przełożyć do większego garnka, zblendować. Zagotować, a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i papryczkę. Po chwili doprawić octem, cukrem i oliwą, a także solą i pieprzem. Całość gotować ok. 10 minut, zblendować i gotować jeszcze 30-40 minut. Ketchup zachowuje świeżość do 10 dni.
Tzatziki
Specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu.
Składniki: 600 g jogurtu greckiego, 200 g ogórków świeżych, 60 ml oliwy z oliwek, 10 g koperku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka ouzo, sól, pieprz biały do smaku.
Przygotowanie: ogórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, czosnek drobno pokroić, a koperek posiekać. W misce połączyć jogurt, odsączone z wody ogórki, koperek i czosnek. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Przed podaniem tzatziki można schłodzić w lodówce.
Gomasio - sól sezamowa
Zdrowsza alternatywa dla klasycznej soli kuchennej.
Składniki: 15 łyżeczek nasion sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie: na suchej i rozgrzanej patelni podprażyć sól. Następnie utrzeć ją w moździerzu. Podprażyć również sezam, uważając aby się nie spalił, a następnie też utrzeć w moździerzu. Wymieszać oba składniki, przesypać sól gomasio do suchego i zamykanego pojemnika. Najlepiej spożyć ją w ciągu dwóch tygodni.
Sos tatarski
Znakomity do nuggetsów lub dania typu fish&chips.
Składniki: 6 łyżek majonezu, 3 ogórki konserwowe, 1 łyżka kaparów, 2 łyżeczki musztardy, 1 szalotka, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórki i szalotkę posiekać. Rozdrobnić również kapary. Warzywa i jogurt połączyć w miseczce, doprawić musztardą, sokiem z cytryny (nie za dużo, aby sos nie był za kwaśny), solą i pieprzem.
mp/WP Kuchnia