Zapiekanka rybna
Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 3 łyżki masła, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały kawałek pora, 300 g dorsza, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, spora szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka musztardy, 1/3 szklanki startego sera do zapiekania, np. cheddar.
Przygotowanie: obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować, a następnie rozgnieść i wymieszać z jedną łyżką masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Włoszczyznę obrać i pokroić w drobne paseczki. Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić warzywa oraz rozdrobnioną rybę. Doprawić pieprzem i smażyć 10-15 minut. Dodać musztardę, wymieszać i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić, nałożyć masę warzywno-rybną, warstwę puree i ser żółty. Opcjonalnie można dołożyć plasterki cytryny. Piec przez 35-40 minut. Gotową można podawać z posiekaną natką pietruszki.