Proste i sycące postne dania

Koniec karnawału i początek Wielkiego Postu to czas, w którym warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie tylko przez wzgląd na tradycje chrześcijańskie, ale również dla poprawy samopoczucia. Po świętach i karnawale nierzadko czujemy się ociężali, dlatego przyda nam się smaczny jadłospis bez tłustych mięs z zawiesistymi sosami. W polskiej kuchni nie brakuje produktów, z których w prosty sposób można przygotować jarskie dania. Pod ręką warto mieć nabiał, produkty mączne, kasze, warzywa i owoce, a także kilka sprawdzonych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Kasza gryczana z dodatkami

Obraz

Koniec karnawału i początek Wielkiego Postu to czas, kiedy warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie tylko przez wzgląd na tradycję chrześcijańską, ale również dla poprawy samopoczucia. Po świętach i karnawale nierzadko czujemy się ociężali, dlatego przyda nam się smaczny jadłospis bez tłustych mięs z zawiesistymi sosami. W polskiej kuchni nie brakuje produktów, z których w prosty sposób można przygotować jarskie dania. Pod ręką warto mieć nabiał, produkty mączne, kasze, warzywa, a także kilka sprawdzonych przepisów.

Ekspresowym, pożywnym i pysznym daniem obiadowym może być ciepła sałatka z ugotowanej kaszy gryczanej, z dodatkiem podsmażonych pieczarek, masełka i zielonej cebulki. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Ale to nie jedyna smakowita propozycja.

/ 7Leniwe na słodko

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg białego sera, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, drobny cukier (biały lub brązowy), cynamon, masło.

Przygotowanie: pokruszony ser połączyć z rozbełtanymi jajkami. Stopniowo dodawać mąki, zagniatając ciasto. Masa powinna być jednolita, niezbyt klejąca. W razie potrzeby można dodać małą ilość maki, ale należy uważać, aby ciasto nie zrobiło się twarde. Z ciasta uformować wałeczki, pokroić na kawałki i gotować partiami we wrzątku. Podawać z rozpuszczonym masełkiem, cynamonem i cukrem.

/ 7Kotlety z pieczarkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g pieczarek, 6 jajek, 2 średnie cebule, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie), olej do smażenia.

Przygotowanie: 5 jajek ugotować na twardo. Pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Przestudzone jajka obrać i pokroić kostkę, a następnie połączyć z pieczarkami i cebulką. Dodać ser, posiekaną pietruszkę, wodę, bułkę tartą i przyprawić do smaku. Dobrze wymieszać i formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można również część pieczarek wykorzystać do faszerowania kotlecików.

/ 7Zupa krem z kalafiora z grzankami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średni kalafior, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, 100 g sera pleśniowego (do zagęszczenia zupy), sól i pieprz do smaku. Pieczywo do podania, zgrillowane w opiekaczu z odrobiną masła.

Przygotowanie: umytego kalafiora podzielić na cząstki. Szalotki obrać i posiekać, a następnie zeszklić na maśle w większym rondlu. Po chwili dodać różyczki kalafiora, zamieszać i wlać wodę - tak aby zakryła warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości, z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy kalafior będzie miękki, wlać zahartowaną śmietanę i dodać pokruszony ser. Całość zblendować na gładki krem, chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu i podawać z grzankami.

/ 7Zapiekanka rybna

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 3 łyżki masła, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały kawałek pora, 300 g dorsza, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, spora szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka musztardy, 1/3 szklanki startego sera do zapiekania, np. cheddar.

Przygotowanie: obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować, a następnie rozgnieść i wymieszać z jedną łyżką masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Włoszczyznę obrać i pokroić w drobne paseczki. Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić warzywa oraz rozdrobnioną rybę. Doprawić pieprzem i smażyć 10-15 minut. Dodać musztardę, wymieszać i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić, nałożyć masę warzywno-rybną, warstwę puree i ser żółty. Opcjonalnie można dołożyć plasterki cytryny. Piec przez 35-40 minut. Gotową można podawać z posiekaną natką pietruszki.

/ 7Postny kapuśniak

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonek, 2 domowe kostki bulionowe, 1/2 kg ziemniaków, 1 pietruszka (korzeń), 2 marchewki, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz do smaku.

Przygotowanie: kapustę posiekać, przełożyć do garnka. Dodać obrane i pokrojone marchewki oraz pietruszkę. Całość zalać wodą, aby zakryła składniki. Dodać domowy koncentrat bulionu, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, a 25 minut przed końcem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Podawać z chlebem i kwaśną śmietaną.

/ 7Pieczone pierogi ruskie z kaszą jaglaną

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody. Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 400 g białego sera, 1 duża cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: zagotować w 750 ml wody, wsypać przepłukaną wcześniej kaszę. Gotować aż wchłonie płyn i zrobi się miękka. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Połączyć ją z kaszą, doprawić do smaku i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę/blat, dodać sól. Zrobić dołek i wlać wodę, a następnie powoli zagniatać ciasto. Gdy będzie elastyczne, należy je rozwałkować i wycinać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz i zlepić krążki. Podgotować, a następnie ułożyć na wytłuszczonej blasze i podpiec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce