Proste i sycące postne dania
Koniec karnawału i początek Wielkiego Postu to czas, w którym warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie tylko przez wzgląd na tradycje chrześcijańskie, ale również dla poprawy samopoczucia. Po świętach i karnawale nierzadko czujemy się ociężali, dlatego przyda nam się smaczny jadłospis bez tłustych mięs z zawiesistymi sosami. W polskiej kuchni nie brakuje produktów, z których w prosty sposób można przygotować jarskie dania. Pod ręką warto mieć nabiał, produkty mączne, kasze, warzywa i owoce, a także kilka sprawdzonych przepisów.
Kasza gryczana z dodatkami
Koniec karnawału i początek Wielkiego Postu to czas, kiedy warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie tylko przez wzgląd na tradycję chrześcijańską, ale również dla poprawy samopoczucia. Po świętach i karnawale nierzadko czujemy się ociężali, dlatego przyda nam się smaczny jadłospis bez tłustych mięs z zawiesistymi sosami. W polskiej kuchni nie brakuje produktów, z których w prosty sposób można przygotować jarskie dania. Pod ręką warto mieć nabiał, produkty mączne, kasze, warzywa, a także kilka sprawdzonych przepisów.
Ekspresowym, pożywnym i pysznym daniem obiadowym może być ciepła sałatka z ugotowanej kaszy gryczanej, z dodatkiem podsmażonych pieczarek, masełka i zielonej cebulki. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Ale to nie jedyna smakowita propozycja.
Leniwe na słodko
Składniki: 1/2 kg białego sera, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, drobny cukier (biały lub brązowy), cynamon, masło.
Przygotowanie: pokruszony ser połączyć z rozbełtanymi jajkami. Stopniowo dodawać mąki, zagniatając ciasto. Masa powinna być jednolita, niezbyt klejąca. W razie potrzeby można dodać małą ilość maki, ale należy uważać, aby ciasto nie zrobiło się twarde. Z ciasta uformować wałeczki, pokroić na kawałki i gotować partiami we wrzątku. Podawać z rozpuszczonym masełkiem, cynamonem i cukrem.
Kotlety z pieczarkami
Składniki: 300 g pieczarek, 6 jajek, 2 średnie cebule, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie), olej do smażenia.
Przygotowanie: 5 jajek ugotować na twardo. Pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Przestudzone jajka obrać i pokroić kostkę, a następnie połączyć z pieczarkami i cebulką. Dodać ser, posiekaną pietruszkę, wodę, bułkę tartą i przyprawić do smaku. Dobrze wymieszać i formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można również część pieczarek wykorzystać do faszerowania kotlecików.
Zupa krem z kalafiora z grzankami
Składniki: 1 średni kalafior, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, 100 g sera pleśniowego (do zagęszczenia zupy), sól i pieprz do smaku. Pieczywo do podania, zgrillowane w opiekaczu z odrobiną masła.
Przygotowanie: umytego kalafiora podzielić na cząstki. Szalotki obrać i posiekać, a następnie zeszklić na maśle w większym rondlu. Po chwili dodać różyczki kalafiora, zamieszać i wlać wodę - tak aby zakryła warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości, z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy kalafior będzie miękki, wlać zahartowaną śmietanę i dodać pokruszony ser. Całość zblendować na gładki krem, chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu i podawać z grzankami.
Zapiekanka rybna
Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 3 łyżki masła, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały kawałek pora, 300 g dorsza, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, spora szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka musztardy, 1/3 szklanki startego sera do zapiekania, np. cheddar.
Przygotowanie: obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować, a następnie rozgnieść i wymieszać z jedną łyżką masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Włoszczyznę obrać i pokroić w drobne paseczki. Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić warzywa oraz rozdrobnioną rybę. Doprawić pieprzem i smażyć 10-15 minut. Dodać musztardę, wymieszać i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić, nałożyć masę warzywno-rybną, warstwę puree i ser żółty. Opcjonalnie można dołożyć plasterki cytryny. Piec przez 35-40 minut. Gotową można podawać z posiekaną natką pietruszki.
Postny kapuśniak
Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonek, 2 domowe kostki bulionowe, 1/2 kg ziemniaków, 1 pietruszka (korzeń), 2 marchewki, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz do smaku.
Przygotowanie: kapustę posiekać, przełożyć do garnka. Dodać obrane i pokrojone marchewki oraz pietruszkę. Całość zalać wodą, aby zakryła składniki. Dodać domowy koncentrat bulionu, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, a 25 minut przed końcem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Podawać z chlebem i kwaśną śmietaną.
Pieczone pierogi ruskie z kaszą jaglaną
Składniki: 500 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody. Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 400 g białego sera, 1 duża cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: zagotować w 750 ml wody, wsypać przepłukaną wcześniej kaszę. Gotować aż wchłonie płyn i zrobi się miękka. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Połączyć ją z kaszą, doprawić do smaku i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę/blat, dodać sól. Zrobić dołek i wlać wodę, a następnie powoli zagniatać ciasto. Gdy będzie elastyczne, należy je rozwałkować i wycinać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz i zlepić krążki. Podgotować, a następnie ułożyć na wytłuszczonej blasze i podpiec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
mp/WP Kuchnia