Placuszki marchewkowe z imbirem
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- 50 g sera żółtego,
- natka pietruszki lub kolendry,
- łyżeczka startego korzenia imbiru,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- do podania kolendra i sos jogurtowy.
Przygotowanie: marchewki umyj, obierz i zetrzyj do miski - najlepiej na tarce o grubych oczkach. Dodaj przesianą mąkę, rozkłócone jajko, imbir i starty ser żółty. Wymieszaj, wsyp posiekaną zieleninę i dopraw do smaku. Za pomocą łyżki nakładaj placki na rozgrzany tłuszcz, smaż kilka minut z obu stron. Rumiane wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym.