Proste i smaczne placki. Przepisy na słodko i wytrawnie
Będzie pysznie!
Placki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- ½ dyni hokkaido,
- czerwona papryka,
- podwójna pierś z kurczaka,
- cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 jajka,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso umyj, oczyść i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Cebulę również drobno posiekaj, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, majonez, mąkę, poszatkowaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Masę ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły i włóż na pół godziny do lodówki. W tym czasie umyj dynię, usuń z niej pestki, a miąższ zetrzyj na dużych oczkach tarki (jeśli używasz innej dyni niż hokkaido, musisz ją przed starciem obrać). Paprykę także umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Po upływie 30 minut wyjmij kurczaka z lodówki i wymieszaj ze startą dynią i kawałkami papryki. Placki smaż z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor.