Będzie pysznie!
Znudziły ci się kotlety mielone i placki ziemniaczane na obiad? Jeśli tak, to mamy dla ciebie pięć prostych przepisów na pyszne placki, nie tylko w wersji obiadowej. Niektóre z nich będą idealne na śniadanie lub lekką kolację. Który przepis wybierzesz?
Składniki:
- ½ dyni hokkaido,
- czerwona papryka,
- podwójna pierś z kurczaka,
- cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 jajka,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso umyj, oczyść i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Cebulę również drobno posiekaj, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, majonez, mąkę, poszatkowaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Masę ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły i włóż na pół godziny do lodówki. W tym czasie umyj dynię, usuń z niej pestki, a miąższ zetrzyj na dużych oczkach tarki (jeśli używasz innej dyni niż hokkaido, musisz ją przed starciem obrać). Paprykę także umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Po upływie 30 minut wyjmij kurczaka z lodówki i wymieszaj ze startą dynią i kawałkami papryki. Placki smaż z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Placuszki z kaszą jaglaną i brokułem
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 130 g suchego produktu),
- ½ brokuła,
- ½ szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki,
- odrobina oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Brokuła ugotuj w lekko osolonej wodzie, a kiedy będzie miękki, rozdrobnij go widelcem. Ugotowaną kaszę wymieszaj z mąką i mlekiem. Dodaj brokuła i dopraw do smaku. Za pomocą łyżki nakładaj placuszki na rozgrzany olej. Smaż z obu stron, a następnie wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki marchewkowe z imbirem
- 4 duże marchewki,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- 50 g sera żółtego,
- natka pietruszki lub kolendry,
- łyżeczka startego korzenia imbiru,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- do podania kolendra i sos jogurtowy.
Przygotowanie: marchewki umyj, obierz i zetrzyj do miski - najlepiej na tarce o grubych oczkach. Dodaj przesianą mąkę, rozkłócone jajko, imbir i starty ser żółty. Wymieszaj, wsyp posiekaną zieleninę i dopraw do smaku. Za pomocą łyżki nakładaj placki na rozgrzany tłuszcz, smaż kilka minut z obu stron. Rumiane wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Placuszki twarogowe z bananem i rodzynkami
Przygotowanie: rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajko, pokruszony twaróg i nasionka wanilii. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wsyp mąkę, cukier i rodzynki. Ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj nieduże porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
Placuszki dyniowe z rodzynkami
- szklanka gęstego puree z dyni,
- ½ szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej),
- ½ szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- łyżka miodu gryczanego,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść rodzynek.
Przygotowanie: puree z dyni dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jogurtem, jajkami i miodem. Dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i za pomocą łyżki nakładać na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową (opcjonalnie można użyć odrobiny masła). Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
Zobacz także wideo: Owsiane placuszki na śniadanie