Proste i pyszne sposoby na zdrowe figi
Oto kilka powodów dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych przepisów.
Słodki afrodyzjak
Figi należą do grona owoców, które doskonale smakują zarówno w słodkich, jak i wytrawnym daniach. W sezonie coraz łatwiej kupić świeże okazy w polskich sklepach. Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej można jeść na surowo lub użyć do wypieków, przetworów i sałatek. Przez wielu uważane za smakołyki korzystnie wpływające na libido i męską potencję. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Oto kilka powodów dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych przepisów.
Wyjątkowo zdrowy miąższ
Figi polecane są osobom z anemią, osteoporozą oraz podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Równocześnie zmniejszają negatywne skutki stresu, wzmacniają serce oraz naczynia krwionośne. Działają antybakteryjne i wzmacniająco, dlatego polecane są w okresie jesienno-zimowym.
Osoby na diecie powinny sięgać po świeże okazy - ich kaloryczność to 74 kcal w 100 gramach - ale najlepiej jeść je przed porą obiadową, aby nie doprowadzić do odkładania zbędnej tkanki tłuszczowej. W 100 g suszonych owoców jest aż 290 kcal w 100 g, dlatego powinny być spożywane z umiarem. Nie należy jednak z nich rezygnować, bo to skarbnica cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. potas, magnez, żelazo, cynk i szereg witamin (m.in. C oraz z grupy B).
Jedz suszone!
Suszone figi są nieocenione w usuwaniu zaparć. Ich skuteczność wynika z dużej - największej spośród suszonych owoców - zawartości błonnika. Owoce te są też doskonałym źródłem cynku, który ma korzystny wpływ na układ hormonalny. Aby zapewnić sobie maksimum smaku i cennych składników, najlepiej kupować suszone owoce niesiarkowane i w zamykanych torebeczkach - kupowane z dużych worków mogą zawierać zalążki pleśni.
Figi w kuchni
Najsmaczniejsze figi powinny mieć delikatną i miękką skórkę. Kupując te owoce warto zwrócić uwagę na biały nalot - nie jest to oznaka pleśni, a wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Aby zachowały świeżość, najlepiej przechowywać je w niskiej temperaturze. Dłużej przechowywać można też owoce zrywane z drzewa z kawałkiem gałązki.
Suszone figi doskonale wzbogacą smak mięsnych potraw. Nadają się również do deserów i nalewek, a także jako pożywna przekąska. Świeże owoce należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na cztery cząstki (bez obierania ze skórki), delikatnie rozchylić i zjeść miąższ używając łyżeczki. To także wdzięczny produkt do dań słodkich i wytrawnych. Oto najpopularniejsze propozycje.
Dżem figowy
Składniki: 1 kilogram świeżych fig, 220 g cukru, starta skórka z dużej pomarańczy (sparzonej wcześniej wrzątkiem), 60 ml soku z pomarańczy, 1/2 łyżeczki cynamonu, sok z połówki cytryny.
Przygotowanie: figi umyć i osuszyć, a następnie pokroić na ćwiartki (wraz ze skórką) i włożyć do miseczki. Zalać sokiem z pomarańczy i cytryny, zasypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dodać skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie przełożyć figi na patelnię, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i smażyć, aż zmienią konsystencję. Masę nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Można dodatkowo pasteryzować.
Wytrawna sałatka z figami
Figi, podobnie jak morele i brzoskwinie, świetnie komponują się z długo dojrzewającą szynką parmeńską i serami pleśniowymi. Pokrojone na cząstki należy ułożyć na talerzu z rukolą. Dodać ruloniki z szynki, pokrojony ser camembert. Całość skropić oliwą smakową, posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i doprawić świeżym pieprzem.
Galette z figami i mascarpone
Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 2 łyżki stołowe śmietanki, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 60 ml zimnej wody, 200 g mascarpone, 3-4 świeże figi.
Przygotowanie: w misce połączyć przesianą mąkę z solą, a następnie posiekać z zimnym masłem. W naczyniu połączyć śmietanę, sok z cytryny i zimną wodę. Stopniowo wlewać do masy, wyrabiając ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie dokładnie umyć figi i pokroić je na plasterki. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, uformować krążek o średnicy około 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mascarpone (zostawiając wolne brzegi), ułożyć figi. Zagiąć brzegi ciasta do środka, posmarować je rozmąconym jajkiem. Wstawić galette do pieca nagrzanego do 200 stopni C, piec 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać na ciepło po podzieleniu na porcje.