Cytryna do herbaty
Czy to polecane połączenie, jeśli tak to czy do każdego rodzaju herbaty?
- Dodatek cytryny do herbaty na pewno poprawia smak. Jeszcze niedawno uważano, że herbata z cytryną działa wzmacniająco, ponieważ zawiera witaminę C. Niestety nie każdą herbatę można ustawić w takim połączeniu. Większość z nas pije herbatę czarną, która jest źródłem glinu. Pierwiastek ten odkłada się w organizmie szczególnie w mózgu niszcząc połączenia neuronów i stopniowo spowalniając jego pracę, ale w zaparzonej herbacie glin jest usuwany z organizmu. Jeśli natomiast dodamy do niej cytrynę to kwasy owocowe w niej zawarte "uaktywniają" pierwiastek do formy jonu, który już organizm bardzo szybko zaabsorbuje. Nie należy jednak rezygnować z połączeń herbaty zielonej, czy czerwonej z cytryną, bo dzięki temu szybciej oczyścimy organizm z toksyn.