Produkty spożywcze, które warto ze sobą łączyć

Produkty, które pojawiają się na naszych talerzach, nie powinny znaleźć się na nich przypadkowo. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że jedzenie będzie nie tylko przyjemnością, ale w ten sposób dostarczymy organizmowi szereg niezbędnych witamin i składników mineralnych. O tym, jak prawidłowo zestawiać ze sobą żywność porozmawialiśmy z dietetykiem. Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli podpowiedziała, jakich błędów unikać, a które reguły powinny stać się naszymi nawykami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Jedzenie (nie) do pary

Obraz
© 123RF.COM

Produkty, które pojawiają się na naszych talerzach, nie powinny znaleźć się na nich przypadkowo. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że jedzenie będzie nie tylko przyjemnością, ale w ten sposób dostarczymy organizmowi szereg niezbędnych witamin i składników mineralnych. O tym, jak prawidłowo zestawiać ze sobą żywność porozmawialiśmy z dietetykiem. Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli podpowiedziała, jakich błędów unikać, a które reguły powinny stać się naszymi nawykami.

/ 8Nie rezygnuj z tłuszczu

Obraz
© 123RF.COM

- Tłuszcze są niezbędne w diecie każdego człowieka, ale jak w każdym przypadku ważna jest ilość, ponieważ ich spożycie nie może przekraczać maksymalnie 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze mają za zadanie budować nowe komórki (przede wszystkimkwasy tłuszczowe omega-3)
oraz poprawiać przyswajanie witamin w nich rozpuszczalnych, czyli witaminy A, D, E i K, które znajdziemy w większości warzyw i owoców. Według zaleceń piramidy zdrowego żywienia owoce i warzywa są najważniejszymi produktami, które powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, więc występują w każdym posiłku. Aby witaminy w nich zawarte zostały przyswojone przez organizm, ważne jest dodawanie do każdego posiłku odrobiny tłuszczu. Najbardziej wartościowe są tłuszcze zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), które znajdziemy w olejach roślinnych (lniany, olej
z wiesiołka, oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Należy jednak pamiętać by nie przekraczać 2-3 łyżek dziennie.

/ 8Wartościowy posiłek na maksa

Obraz
© 123RF.COM

- Najważniejszą zasadą zwiększania wartości odżywczej produktów jest unikanie czynników, które mogą w łatwy sposób obniżyć ilość witamin, czyli mocnego światła słonecznego, wysokiej temperatury, rozdrabniania produktów. Istotnym aspektem jest zasada urozmaicenia posiłków, monotonia nie sprzyja zwiększaniu ilości witamin! Witaminy i składniki mineralne lepiej się przyswajają, jeśli będą spożyte w obecności różnych produktów. Przykładowo: aby wchłonęła się witamina B1 powinna występować w obecności kompleksu witamin z grupy B. Najlepszą bombą witaminową do sałatki będzie jarmuż, który zawiera większość witamin, składników mineralnych oraz substancje o właściwościach antynowotworowych lub awokado, które poza składnikami mineralnymi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do koktajli nada się niewielki dodatek jagód czy czarnej porzeczki.

/ 8Cytryna do herbaty

Obraz
© 123RF.COM

- Dodatek cytryny do herbaty na pewno poprawia smak. Jeszcze niedawno uważano, że herbata z cytryną działa wzmacniająco, ponieważ zawiera witaminę C. Niestety nie każdą herbatę można ustawić w takim połączeniu. Większość z nas pije herbatę czarną, która jest źródłem glinu. Pierwiastek ten odkłada się w organizmie szczególnie w mózgu niszcząc połączenia neuronów i stopniowo spowalniając jego pracę, ale w zaparzonej herbacie glin jest usuwany z organizmu. Jeśli natomiast dodamy do niej cytrynę to kwasy owocowe w niej zawarte "uaktywniają" pierwiastek do formy jonu, który już organizm bardzo szybko zaabsorbuje. Nie należy jednak rezygnować z połączeń herbaty zielonej, czy czerwonej z cytryną, bo dzięki temu szybciej oczyścimy organizm z toksyn.

/ 8Mała czarna czy mała biała

Obraz
© 123RF.COM

- Kawa jest źródłem szczawianów, czyli substancji, które nam szkodzą. Organizm aby zneutralizować ilość szczawianów łączy je z wapniem. Jeśli nie jest ono dostarczone z posiłkiem to "wyciąga" je z zapasów, czyli z kości doprowadzając stopniowo do osteoporozy. Warto połączyć kawę z mlekiem jeśli wiemy, że w naszej diecie brakuje produktów mlecznych. Niestety nawet te połączenie nie jest idealne, bo gdy pijemy sporo kaw to szczawiany odkładają się w nadmiarze w stawach kostnych w postaci kryształków uszkadzając pracę stawów.

/ 8Warzywa dla mężczyzn

Obraz
© 123RF.COM

- Brokuły oraz pomidor mają właściwości przeciwnowotworowe. Ale szczególnie istotne jest połączenie tych produktów, ponieważ następuje (synergia) wzmocnienie efektu antynowotworowego w raku prostaty.

/ 8Rybka na talerzu

Obraz
© 123RF.COM

- Ryby powinniśmy spożywać minimum 2 razy w tygodniu ze względu na wzbogacenie diety w kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Cenione są ryby morskie, ponieważ są również źródłem jodu w naszej diecie. Warto je połączyć z gotowanymi warzywami, czy surówką, ale trzeba unikać mieszanek z brokułów, kalafiora czy kapusty, ponieważ będą obniżać ilość jodu. Warto do ryby dodać kaszę lub ryż, żeby posiłek był bogaty w węglowodany i sycący.

/ 8Pomidor i ogórek

Obraz
© 123RF.COM

- Jeśli spożywamy sporą ilość warzyw i owoców w diecie, nic się nie stanie jeśli tylko sporadycznie do sałatki z pomidorem dodamy ogórka. Ale w przypadku gdy brakuje nam witamin lub spada odporność organizmu warto ogórka zielonego zamienić na kiszonego lub konserwowanego. Ogórek zielony zawiera askorbinazę, enzym, który rozkłada witaminę C, zawartą nie tyko w pomidorze, ale też w papryce czy natce pietruszki. Nawet plasterek ogórka potrafi rozłożyć witaminę C z całego posiłku.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata