Produkty spożywcze, które warto ze sobą łączyć
Produkty, które pojawiają się na naszych talerzach, nie powinny znaleźć się na nich przypadkowo. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że jedzenie będzie nie tylko przyjemnością, ale w ten sposób dostarczymy organizmowi szereg niezbędnych witamin i składników mineralnych. O tym, jak prawidłowo zestawiać ze sobą żywność porozmawialiśmy z dietetykiem. Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli podpowiedziała, jakich błędów unikać, a które reguły powinny stać się naszymi nawykami.
Jedzenie (nie) do pary
Produkty, które pojawiają się na naszych talerzach, nie powinny znaleźć się na nich przypadkowo. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że jedzenie będzie nie tylko przyjemnością, ale w ten sposób dostarczymy organizmowi szereg niezbędnych witamin i składników mineralnych. O tym, jak prawidłowo zestawiać ze sobą żywność porozmawialiśmy z dietetykiem. Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli podpowiedziała, jakich błędów unikać, a które reguły powinny stać się naszymi nawykami.
Nie rezygnuj z tłuszczu
- Tłuszcze są niezbędne w diecie każdego człowieka, ale jak w każdym przypadku ważna jest ilość, ponieważ ich spożycie nie może przekraczać maksymalnie 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze mają za zadanie budować nowe komórki (przede wszystkimkwasy tłuszczowe omega-3)
oraz poprawiać przyswajanie witamin w nich rozpuszczalnych, czyli witaminy A, D, E i K, które znajdziemy w większości warzyw i owoców. Według zaleceń piramidy zdrowego żywienia owoce i warzywa są najważniejszymi produktami, które powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, więc występują w każdym posiłku. Aby witaminy w nich zawarte zostały przyswojone przez organizm, ważne jest dodawanie do każdego posiłku odrobiny tłuszczu. Najbardziej wartościowe są tłuszcze zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), które znajdziemy w olejach roślinnych (lniany, olej
z wiesiołka, oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Należy jednak pamiętać by nie przekraczać 2-3 łyżek dziennie.
Wartościowy posiłek na maksa
- Najważniejszą zasadą zwiększania wartości odżywczej produktów jest unikanie czynników, które mogą w łatwy sposób obniżyć ilość witamin, czyli mocnego światła słonecznego, wysokiej temperatury, rozdrabniania produktów. Istotnym aspektem jest zasada urozmaicenia posiłków, monotonia nie sprzyja zwiększaniu ilości witamin! Witaminy i składniki mineralne lepiej się przyswajają, jeśli będą spożyte w obecności różnych produktów. Przykładowo: aby wchłonęła się witamina B1 powinna występować w obecności kompleksu witamin z grupy B. Najlepszą bombą witaminową do sałatki będzie jarmuż, który zawiera większość witamin, składników mineralnych oraz substancje o właściwościach antynowotworowych lub awokado, które poza składnikami mineralnymi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do koktajli nada się niewielki dodatek jagód czy czarnej porzeczki.
Cytryna do herbaty
- Dodatek cytryny do herbaty na pewno poprawia smak. Jeszcze niedawno uważano, że herbata z cytryną działa wzmacniająco, ponieważ zawiera witaminę C. Niestety nie każdą herbatę można ustawić w takim połączeniu. Większość z nas pije herbatę czarną, która jest źródłem glinu. Pierwiastek ten odkłada się w organizmie szczególnie w mózgu niszcząc połączenia neuronów i stopniowo spowalniając jego pracę, ale w zaparzonej herbacie glin jest usuwany z organizmu. Jeśli natomiast dodamy do niej cytrynę to kwasy owocowe w niej zawarte "uaktywniają" pierwiastek do formy jonu, który już organizm bardzo szybko zaabsorbuje. Nie należy jednak rezygnować z połączeń herbaty zielonej, czy czerwonej z cytryną, bo dzięki temu szybciej oczyścimy organizm z toksyn.
Mała czarna czy mała biała
- Kawa jest źródłem szczawianów, czyli substancji, które nam szkodzą. Organizm aby zneutralizować ilość szczawianów łączy je z wapniem. Jeśli nie jest ono dostarczone z posiłkiem to "wyciąga" je z zapasów, czyli z kości doprowadzając stopniowo do osteoporozy. Warto połączyć kawę z mlekiem jeśli wiemy, że w naszej diecie brakuje produktów mlecznych. Niestety nawet te połączenie nie jest idealne, bo gdy pijemy sporo kaw to szczawiany odkładają się w nadmiarze w stawach kostnych w postaci kryształków uszkadzając pracę stawów.
Warzywa dla mężczyzn
- Brokuły oraz pomidor mają właściwości przeciwnowotworowe. Ale szczególnie istotne jest połączenie tych produktów, ponieważ następuje (synergia) wzmocnienie efektu antynowotworowego w raku prostaty.
Rybka na talerzu
- Ryby powinniśmy spożywać minimum 2 razy w tygodniu ze względu na wzbogacenie diety w kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Cenione są ryby morskie, ponieważ są również źródłem jodu w naszej diecie. Warto je połączyć z gotowanymi warzywami, czy surówką, ale trzeba unikać mieszanek z brokułów, kalafiora czy kapusty, ponieważ będą obniżać ilość jodu. Warto do ryby dodać kaszę lub ryż, żeby posiłek był bogaty w węglowodany i sycący.
Pomidor i ogórek
- Jeśli spożywamy sporą ilość warzyw i owoców w diecie, nic się nie stanie jeśli tylko sporadycznie do sałatki z pomidorem dodamy ogórka. Ale w przypadku gdy brakuje nam witamin lub spada odporność organizmu warto ogórka zielonego zamienić na kiszonego lub konserwowanego. Ogórek zielony zawiera askorbinazę, enzym, który rozkłada witaminę C, zawartą nie tyko w pomidorze, ale też w papryce czy natce pietruszki. Nawet plasterek ogórka potrafi rozłożyć witaminę C z całego posiłku.