Wartościowy posiłek na maksa
Bomby witaminowe, czyli które produkty spotęgują przyswajanie poszczególnych witamin z żywności?
- Najważniejszą zasadą zwiększania wartości odżywczej produktów jest unikanie czynników, które mogą w łatwy sposób obniżyć ilość witamin, czyli mocnego światła słonecznego, wysokiej temperatury, rozdrabniania produktów. Istotnym aspektem jest zasada urozmaicenia posiłków, monotonia nie sprzyja zwiększaniu ilości witamin! Witaminy i składniki mineralne lepiej się przyswajają, jeśli będą spożyte w obecności różnych produktów. Przykładowo: aby wchłonęła się witamina B1 powinna występować w obecności kompleksu witamin z grupy B. Najlepszą bombą witaminową do sałatki będzie jarmuż, który zawiera większość witamin, składników mineralnych oraz substancje o właściwościach antynowotworowych lub awokado, które poza składnikami mineralnymi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do koktajli nada się niewielki dodatek jagód czy czarnej porzeczki.