Nie rezygnuj z tłuszczu
Odrobina masła na kanapkę albo oliwa do sałatki. Dlaczego warto zadbać o tłuszcze w każdym posiłku i jak nie przesadzić z ich ilością?
- Tłuszcze są niezbędne w diecie każdego człowieka, ale jak w każdym przypadku ważna jest ilość, ponieważ ich spożycie nie może przekraczać maksymalnie 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze mają za zadanie budować nowe komórki (przede wszystkimkwasy tłuszczowe omega-3)
oraz poprawiać przyswajanie witamin w nich rozpuszczalnych, czyli witaminy A, D, E i K, które znajdziemy w większości warzyw i owoców. Według zaleceń piramidy zdrowego żywienia owoce i warzywa są najważniejszymi produktami, które powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, więc występują w każdym posiłku. Aby witaminy w nich zawarte zostały przyswojone przez organizm, ważne jest dodawanie do każdego posiłku odrobiny tłuszczu. Najbardziej wartościowe są tłuszcze zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), które znajdziemy w olejach roślinnych (lniany, olej
z wiesiołka, oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Należy jednak pamiętać by nie przekraczać 2-3 łyżek dziennie.