Produkty, które ułatwiają zasypianie
Jedni liczą barany, inni przewracają się z boku na bok. Lub wybierają najprostsze rozwiązanie - sięgają po tabletkę nasenną. Ale taką pigułką może okazać się dobrze skomponowana dieta.
Lepsze niż tabletka nasenna
Jedni liczą barany, inni przewracają się z boku na bok. Lub wybierają najprostsze rozwiązanie - sięgają po tabletkę nasenną. Ale taką pigułką może okazać się dobrze skomponowana dieta. Zjadanie ostatniego posiłku trzy godziny przed snem i wybieranie odpowiednich produktów na kolację, pomogą rozwiązać problem.
Magnez działa kojąco na system nerwowy. Łagodzi objawy stresu i niepokoju. Najlepiej oczywiście dostarczać go w naturalnej postaci. Duże ilości tego pierwiastka znajdziemy właśnie w bananach. Razem z potasem, w który obfitują owoce - rozluźnia napięte mięśnie. Poza tym banany zawierają tryptofan niezbędny do wytwarzania serotoniny, która jest nie tylko popularnym hormonem szczęścia, ale też gwarantuje spokojny sen. Owoce stanowią świetny dodatek do koktajli mlecznych i twarogów, które dodatkowo możemy wzbogacić migdałami - także bogatymi w magnez.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl
Mleko
Naturalne cukry zawarte w mleku wspomagają produkcję serotoniny. Jeśli dodasz do niego jeszcze miód, twój nastrój poprawi się i poczujesz się odprężony. Usypiające właściwości ciepłego mleka mają też podłoże psychologiczne - to skojarzenie z ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa, jakie dawał nam pokarm mamy. Sięgaj również po inne produkty mleczne, np. jogurty czy kefiry. Zawarty w nich wapń także działa uspokajająco.
Gałka muszkatołowa
Do codziennej gamy przypraw wprowadź gałkę muszkatołową. Zawiera ona mirystycyna, substancję, która spożyta w dużej ilości działa halucynogennie. Nam jednak w zupełności wystarczy szczypta tej przyprawy. Dodana do potraw i deserów może wprowadzić nas w błogi nastrój. Warto wzmocnić nią smak ciepłego mleka z miodem.
Sok z wiśni
Kto nie lubi mleka, może przed snem wypić szklankę soku wiśniowego - najlepiej niesłodzonego. Swoje korzystne działanie wiśnie zawdzięczają zawartości melatoniny, pochodnej tryptofanu, która działa na nasz organizm jak zegar regulujący rytm snu i czuwania. Oprócz wiśni melatoninę znajdziemy także w ciemnych winogronach, ale w mniejszych ilościach.
Płatki owsiane
Owsianka to idealne rozwiązanie na śniadanie, które zapewni nam energię na cały dzień. Ale równie dobrze płatki owsiane możemy zjeść wieczorem - tym razem na zdrowy i spokojny sen. Są bogactwem węglowodanów złożonych oraz witamin z grupy B, które odpowiadają za wzrost poziomu serotoniny. A wiadomo, że zadowolony człowiek śpi spokojnie. Jeśli spożywasz regularnie węglowodany złożone, powoli uwalniające cukier do krwi, twój nastrój jest stabilny. Z kolei ł łatwo przyswajalne cukry proste szybko uwalniają serotoninę, ale na krótko.
Melisa
Jest jednym z popularniejszych naturalnych środków uspokajających i nasennych. Poza tym, że działa kojąco na system nerwowy, wykazuje również właściwości przeciwskurczowe i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Melisę możesz spożywać nie tylko w postaci naparów. Jej liście stanowią aromatyczny dodatek do mięs, sałatek i sosów.
Pieczone ziemniaki
Działają podobnie jak płatki owsiane czy pełnoziarniste pieczywo. Poza tym są źródłem witamin i minerałów o właściwościach lekko uspokajających, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, C oraz magnez. Jednocześnie mają znacznie mniej kalorii niż na przykład kasze, więc spokojnie możesz dodawać je do obiadów. Ważne jednak, żeby upiec je bez tłuszczu.
Cytrusy
Witamina C ułatwia zasypianie. Znajdziesz ją w dużej ilości w owocach cytrusowych. Sałatka z pomarańczą, albo świeżo wyciśnięty sok to dobry pomysł na wzbogacenie codziennego jadłospisu. Dużą zawartość witaminy C ma też pietruszka i papryka, którymi możesz udekorować wieczorne kanapki. Wśród owoców znajdziesz ją również w czarnej porzeczce.
Ryby
Ryby to ważny element każdej diety. Bogate w nienasycone tłuszcze omega-3 i tryptofan nie tylko korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy, ale mają też dobroczynne działanie na zdrowy sen. Takie ryby jak łosoś czy tuńczyk powinny się pojawić w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Serwuj je nie tylko na danie główne, ale dodawaj do sałatek i kanapek.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl