Jod - ważny pierwiastek w jadłospisie
Najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru jodu jest powiększona tarczyca. - Także inne dolegliwości mogą być spowodowane brakiem tego pierwiastka. Do najbardziej typowych należą: ospałość, trudności w koncentracji i problemy z zapamiętywaniem, uczucie chłodu, suchość skóry i błon śluzowych, przewlekła chrypka, nieuzasadnione przybieranie na wadze, a także pogorszenie kondycji włosów i paznokci - wylicza dietetyk Maja Lewandowska.
Aby nie dopuścić do zbyt niskiego poziomu tego pierwiastka w organizmie, powinniśmy zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się produkty bogate w jod. Warto wziąć też pod uwagę, że niektóre warzywa mogą utrudniać jego wchłanianie. - Kapusta, brukselka, kalafior, a także soja, zawierają substancje, które zmniejszają wchłanianie jodu z pożywienia. Takie działanie mają przede wszystkim warzywa surowe. Podczas ich gotowania, wyraźnie spada ilość owych niekorzystnie działających substancji - wyjaśnia ekspertka. Oto smaczne źródła cennego jodu.