Trwa ładowanie...
d139vhk
d139vhk

Pasztet w słoninie z sosem żurawinowym

Przepis

Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Tym razem proponujemy obłędny pasztet z wołowiny i cielęcych wątróbek Ma wyjątkowo delikatny smak. Pamiętajmy jednak, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa, powinniśmy dodać słoniny i boczku, dzięki temu pasztet zyska odpowiednią konsystencję i nie będzie suchy.

Oceń jako pierwszy:
d139vhk
Na ile osób:

2-3

Pasztet w słoninie z sosem żurawinowym
123
Składniki
  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g cielęciny
  • 200 g wołowiny
  • 100 g wątróbek cielęcych
  • 100 g słoniny wieprzowej
  • 100 g surowego boczku wieprzowego bez skóry
  • 100 g białej bułki bez skóry
  • 2 jajka
  • 100 g cebuli
  • 100 g prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • mielony imbir

SOS ŻURAWINOWY:

  • żurawina do mięsa ze słoika
  • chrzan
  • czerwone wino
  • 4 marynowane gruszki
  • czerwony pieprz
Przepis

Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz. Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

d139vhk

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d139vhk
d139vhk
d139vhk
d139vhk