Pasztet w słoninie z sosem żurawinowym
Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Tym razem proponujemy obłędny pasztet w słoninie, z wołowiny i cielęcych wątróbek Ma wyjątkowo delikatny smak. Pamiętajmy jednak, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa, powinniśmy dodać słoniny i boczku, dzięki temu pasztet zyska odpowiednią konsystencję i nie będzie suchy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
SOS ŻURAWINOWY:
- żurawina do mięsa ze słoika
- chrzan
- czerwone wino
- 4 marynowane gruszki
- czerwony pieprz
Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę.
Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz.
Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze