Pasztet w słoninie z sosem żurawinowym

Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Tym razem proponujemy obłędny pasztet w słoninie, z wołowiny i cielęcych wątróbek Ma wyjątkowo delikatny smak. Pamiętajmy jednak, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa, powinniśmy dodać słoniny i boczku, dzięki temu pasztet zyska odpowiednią konsystencję i nie będzie suchy.

Pasztet w słoninie z sosem żurawinowymPasztet w słoninie z sosem żurawinowym

Składniki

  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g cielęciny
  • 200 g wołowiny
  • 100 g wątróbek cielęcych
  • 100 g słoniny wieprzowej
  • 100 g surowego boczku wieprzowego bez skóry
  • 100 g białej bułki bez skóry
  • 2 jajka
  • 100 g cebuli
  • 100 g prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • mielony imbir

SOS ŻURAWINOWY:

  • żurawina do mięsa ze słoika
  • chrzan
  • czerwone wino
  • 4 marynowane gruszki
  • czerwony pieprz

Przepis

Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę.

Przepis

Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz.

Przepis

Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯