Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Drożdżowe pierożki z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów będą wyśmienitym dodatkiem do czystego barszczu. Możemy je podać zamiast tradycyjnych uszek czy pasztecików. Serdecznie polecam swój przepis. Moi domownicy za nimi przepadają.

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybamiDrożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Farsz:

  • 1 kg białej słodkiej kapusty,
  • 10 dkg suszonych prawdziwków,
  • 30 dkg pieczarek,
  • 3 duże słodkie cebule,
  • sól, pieprz,
  • ok. 0,5 łyżeczki nasion kminku (najlepiej je rozetrzeć w moździerzu),
  • 0,5 szklanki oleju do smażenia.

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 8-10 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia pierogów.

Przepis

Moja babcia pochodzi z Wilna i od kiedy pamiętam na naszej wigilii zawsze królowały, jako danie główne wieczerzy wigilijnej, drożdżowe pierożki z kapustą i grzybkami, danie które ona nauczyła się robić od swojej mamy a mojej prababci. Ten przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat, rozdajemy go też znajomym, bo to fantastyczne wigilijne danie smakuje każdemu. A żeby nie straciło na popularności serwujemy je tylko w wieczór wigilijny, tak by móc czekać z niecierpliwością na kolejny rok, kolejne święta i kolejną porcję pierożków mojej babci.
Potrawa pochodzi z przepisów naszych sąsiadów Litwinów, a ze względów tradycji i pochodzenia kresowego dziadków postanowiliśmy ją na stałe włączyć w kanon potraw wigilijnych.

Przepis

Suszone prawdziwki moczymy w ciepłej wodzie, kiedy już są miękkie wyjmujemy je z wody i kroimy na mniejsze części. Pieczarki obieramy.
Do robota kuchennego, wkładamy pokrojoną na mniejsze części cebulę i szatkujemy ją na piórka. Cebulę odkładamy do miseczki i kroimy na mniejsze kawałki białą kapustę i również szatkujemy na wiórka przy pomocy robota kuchennego. To bardzo ułatwia i czasowo skraca pracę potrzebną na przygotowanie dania. Poszatkowaną kapustę wykładamy do miseczki i następnie szatkujemy w pasterki pieczarki.
Nagrzewany dużą patelnie, wlewamy połowę oleju i wrzucamy cebulę, smażąc do momentu aż będzie szklista, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, wlewamy resztę oleju i smażymy aż będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone prawdziwki i poszatkowaną kapustę, mieszamy wszystko i przykrywamy aby się warzywa podusiły ok. 10 min. Farsz zredukuje swoją objętość, wówczas dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz bardzo litewską przyprawę - miażdżony kminek. Pozwalamy farszowi jeszcze spokojnie się dusić na małym ogniu jakieś 20 min. Farsz nabierze pięknego brązowego koloru od suszonych grzybów. Tak przygotowany farsz odkładamy w chłodne miejsce, tak aby ostygł.
Należy teraz przygotować ciasto. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać sól, cukier i 4 łyżki wody. Przyprószyć mąką. Pozostawić na ok. 10 min. Kiedy zaczyn zacznie pracować, wsypać mąkę do dużej miski, do zaczynu wbić całe jajko i delikatnie rozmieszać. Następnie porcjami wlewać wodę i zaczyn i wyrabiać łyżką. Ciasto powinno być dosyć ścisłe, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 0,5 h.
Po wyrośnięciu ciasta nabieramy dużą łyżką porcje rozprowadzamy w dłoni dosyć cienki placuszek nakładamy sporo farszu (dużą kopiastą łyżkę) i zlepiamy pierożek formując kulę. Ciasto bardzo się lepi do dłoni, zatem najwygodniej jest je moczyć w wodzie przed każdym formowaniem pierożka.
Uformowane pierożki od razu kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy. Smażymy je w dosyć dużej ilości oleju, gdyż inaczej będą się przypalać.
Każdą stronę pierożka smażymy około 2 min, tak aby upiekło się ciasto, dobrze jest po odwróceniu pierożka przycisnąć je do patelni łyżka tak by je trosze rozpłaszczyć, wówczas lepiej się pieką.
Z takiej ilości wagowej składników otrzymujemy 35-45 sztuk pierożków.
Gorące pierożki należy przełożyć na talerz i odsączyć na bibule.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru