Trwa ładowanie...
d1e9kl6
13-11-2019 17:50

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Przepis

Drożdżowe pierożki z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów będą wyśmienitym dodatkiem do czystego barszczu. Możemy je podać zamiast tradycyjnych uszek czy pasztecików. Serdecznie polecam swój przepis. Moi domownicy za nimi przepadają.

d1e9kl6
4.6
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Farsz:

  • 1 kg białej słodkiej kapusty,
  • 10 dkg suszonych prawdziwków,
  • 30 dkg pieczarek,
  • 3 duże słodkie cebule,
  • sól, pieprz,
  • ok. 0,5 łyżeczki nasion kminku (najlepiej je rozetrzeć w moździerzu),
  • 0,5 szklanki oleju do smażenia.

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 8-10 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia pierogów.
Przepis

Moja babcia pochodzi z Wilna i od kiedy pamiętam na naszej wigilii zawsze królowały, jako danie główne wieczerzy wigilijnej, drożdżowe pierożki z kapustą i grzybkami, danie które ona nauczyła się robić od swojej mamy a mojej prababci. Ten przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat, rozdajemy go też znajomym, bo to fantastyczne wigilijne danie smakuje każdemu. A żeby nie straciło na popularności serwujemy je tylko w wieczór wigilijny, tak by móc czekać z niecierpliwością na kolejny rok, kolejne święta i kolejną porcję pierożków mojej babci.
Potrawa pochodzi z przepisów naszych sąsiadów Litwinów, a ze względów tradycji i pochodzenia kresowego dziadków postanowiliśmy ją na stałe włączyć w kanon potraw wigilijnych.

Suszone prawdziwki moczymy w ciepłej wodzie, kiedy już są miękkie wyjmujemy je z wody i kroimy na mniejsze części. Pieczarki obieramy.
Do robota kuchennego, wkładamy pokrojoną na mniejsze części cebulę i szatkujemy ją na piórka. Cebulę odkładamy do miseczki i kroimy na mniejsze kawałki białą kapustę i również szatkujemy na wiórka przy pomocy robota kuchennego. To bardzo ułatwia i czasowo skraca pracę potrzebną na przygotowanie dania. Poszatkowaną kapustę wykładamy do miseczki i następnie szatkujemy w pasterki pieczarki.
Nagrzewany dużą patelnie, wlewamy połowę oleju i wrzucamy cebulę, smażąc do momentu aż będzie szklista, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, wlewamy resztę oleju i smażymy aż będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone prawdziwki i poszatkowaną kapustę, mieszamy wszystko i przykrywamy aby się warzywa podusiły ok. 10 min. Farsz zredukuje swoją objętość, wówczas dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz bardzo litewską przyprawę - miażdżony kminek. Pozwalamy farszowi jeszcze spokojnie się dusić na małym ogniu jakieś 20 min. Farsz nabierze pięknego brązowego koloru od suszonych grzybów. Tak przygotowany farsz odkładamy w chłodne miejsce, tak aby ostygł.
Należy teraz przygotować ciasto. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać sól, cukier i 4 łyżki wody. Przyprószyć mąką. Pozostawić na ok. 10 min. Kiedy zaczyn zacznie pracować, wsypać mąkę do dużej miski, do zaczynu wbić całe jajko i delikatnie rozmieszać. Następnie porcjami wlewać wodę i zaczyn i wyrabiać łyżką. Ciasto powinno być dosyć ścisłe, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 0,5 h.
Po wyrośnięciu ciasta nabieramy dużą łyżką porcje rozprowadzamy w dłoni dosyć cienki placuszek nakładamy sporo farszu (dużą kopiastą łyżkę) i zlepiamy pierożek formując kulę. Ciasto bardzo się lepi do dłoni, zatem najwygodniej jest je moczyć w wodzie przed każdym formowaniem pierożka.
Uformowane pierożki od razu kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy. Smażymy je w dosyć dużej ilości oleju, gdyż inaczej będą się przypalać.
Każdą stronę pierożka smażymy około 2 min, tak aby upiekło się ciasto, dobrze jest po odwróceniu pierożka przycisnąć je do patelni łyżka tak by je trosze rozpłaszczyć, wówczas lepiej się pieką.
Z takiej ilości wagowej składników otrzymujemy 35-45 sztuk pierożków.
Gorące pierożki należy przełożyć na talerz i odsączyć na bibule.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Przepis dodał użytkownik eee.mila

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
d1e9kl6
d1e9kl6
d1e9kl6
Więcej tematów
d1e9kl6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj