Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Drożdżowe pierożki z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów będą wyśmienitym dodatkiem do czystego barszczu. Możemy je podać zamiast tradycyjnych uszek czy pasztecików. Serdecznie polecam swój przepis. Moi domownicy za nimi przepadają.

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybamiDrożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Farsz:

  • 1 kg białej słodkiej kapusty,
  • 10 dkg suszonych prawdziwków,
  • 30 dkg pieczarek,
  • 3 duże słodkie cebule,
  • sól, pieprz,
  • ok. 0,5 łyżeczki nasion kminku (najlepiej je rozetrzeć w moździerzu),
  • 0,5 szklanki oleju do smażenia.

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 8-10 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia pierogów.

Przepis

Moja babcia pochodzi z Wilna i od kiedy pamiętam na naszej wigilii zawsze królowały, jako danie główne wieczerzy wigilijnej, drożdżowe pierożki z kapustą i grzybkami, danie które ona nauczyła się robić od swojej mamy a mojej prababci. Ten przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat, rozdajemy go też znajomym, bo to fantastyczne wigilijne danie smakuje każdemu. A żeby nie straciło na popularności serwujemy je tylko w wieczór wigilijny, tak by móc czekać z niecierpliwością na kolejny rok, kolejne święta i kolejną porcję pierożków mojej babci.
Potrawa pochodzi z przepisów naszych sąsiadów Litwinów, a ze względów tradycji i pochodzenia kresowego dziadków postanowiliśmy ją na stałe włączyć w kanon potraw wigilijnych.

Przepis

Suszone prawdziwki moczymy w ciepłej wodzie, kiedy już są miękkie wyjmujemy je z wody i kroimy na mniejsze części. Pieczarki obieramy.
Do robota kuchennego, wkładamy pokrojoną na mniejsze części cebulę i szatkujemy ją na piórka. Cebulę odkładamy do miseczki i kroimy na mniejsze kawałki białą kapustę i również szatkujemy na wiórka przy pomocy robota kuchennego. To bardzo ułatwia i czasowo skraca pracę potrzebną na przygotowanie dania. Poszatkowaną kapustę wykładamy do miseczki i następnie szatkujemy w pasterki pieczarki.
Nagrzewany dużą patelnie, wlewamy połowę oleju i wrzucamy cebulę, smażąc do momentu aż będzie szklista, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, wlewamy resztę oleju i smażymy aż będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone prawdziwki i poszatkowaną kapustę, mieszamy wszystko i przykrywamy aby się warzywa podusiły ok. 10 min. Farsz zredukuje swoją objętość, wówczas dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz bardzo litewską przyprawę - miażdżony kminek. Pozwalamy farszowi jeszcze spokojnie się dusić na małym ogniu jakieś 20 min. Farsz nabierze pięknego brązowego koloru od suszonych grzybów. Tak przygotowany farsz odkładamy w chłodne miejsce, tak aby ostygł.
Należy teraz przygotować ciasto. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać sól, cukier i 4 łyżki wody. Przyprószyć mąką. Pozostawić na ok. 10 min. Kiedy zaczyn zacznie pracować, wsypać mąkę do dużej miski, do zaczynu wbić całe jajko i delikatnie rozmieszać. Następnie porcjami wlewać wodę i zaczyn i wyrabiać łyżką. Ciasto powinno być dosyć ścisłe, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 0,5 h.
Po wyrośnięciu ciasta nabieramy dużą łyżką porcje rozprowadzamy w dłoni dosyć cienki placuszek nakładamy sporo farszu (dużą kopiastą łyżkę) i zlepiamy pierożek formując kulę. Ciasto bardzo się lepi do dłoni, zatem najwygodniej jest je moczyć w wodzie przed każdym formowaniem pierożka.
Uformowane pierożki od razu kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy. Smażymy je w dosyć dużej ilości oleju, gdyż inaczej będą się przypalać.
Każdą stronę pierożka smażymy około 2 min, tak aby upiekło się ciasto, dobrze jest po odwróceniu pierożka przycisnąć je do patelni łyżka tak by je trosze rozpłaszczyć, wówczas lepiej się pieką.
Z takiej ilości wagowej składników otrzymujemy 35-45 sztuk pierożków.
Gorące pierożki należy przełożyć na talerz i odsączyć na bibule.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇