Trwa ładowanie...
d16nint
d16nint

Pasztet domowy

Przepis

Jak przyprawić domowy pasztet, by smakował całej rodzinie? Nie możemy zapomnieć o dodaniu liści laurowych i ziela angielskiego. Aby nadać pasztetowi charakterystycznego aromatu, warto dolać nieco alkoholu np. czerwonego wytrawnego wina. Domowy pasztet sprawdza się do kanapek, jest także mięsnym dodatkiem do obiadu, a w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia będzie doskonałą i pyszną dekoracją świątecznego stołu.

4.3
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Pasztet domowy
123
Składniki
  • łopatka 0,5 kg
  • boczek świeży 0,5 kg
  • wołowe 0,3 kg
  • wątróbka drobiowa 0,2 kg
  • ćwiartka z kurczaka 1 szt
  • grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler kawałek
  • cebula 0,5 szt
  • liść laurowy Kamis 4 szt.
  • ziele angielskie Kamis 6 szt.
  • pieprz cały Kamis 0,5 łyżeczki
  • sól 4 łyżeczki
  • dodatkowo do smaku
  • gałka muszkatołowa Kamis 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony Kamis 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy Kamis 0,5 łyżeczki
  • sól
  • jajka 2 szt.
  • kasza manna 2 łyżki
Przepis

Dzień wcześniej zalać grzyby, żeby się namoczyły. Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka zalać zimną wodą. Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godz. Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć, ćwiartkę kurczaka obrać z kości.

Wątróbkę drobiową lekko podgotować. Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami, wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać dodatkowe przyprawy do smaku, dosolić.

Dodać jajka, kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. i piec 1 godzinę. Forma 32x11 cm.

Przepis dodał użytkownik alaaa

Podziel się opinią

Share
d16nint
d16nint
d16nint
d16nint
Więcej tematów
d16nint