Domowy sos z dyni
Dynia to idealny składnik do wszelkiego rodzaju warzywnych sosów. Ten przygotowany z dyni będzie idealnie pasował zarówno do dań wegetariańskich, jak i mięs.
Składniki: kilka szklanek miąższu z dyni, kilka cebul, dwie czerwone papryki, mały przecier pomidorowy, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, dwa ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i pieprz. Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju, dodajemy dynię i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wyłączamy gaz, warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, cukier i ocet. Miksujemy. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku. Przekładamy masę z powrotem do garnka i gotujemy około pół godziny. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków, studzimy i wstawiamy do lodówki.